Hlavní obsah

USA mají novou ničivou zbraň. Elektromagnetické superdělo

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová superzbraň, jejíž prototyp ve středu poprvé předvedlo veřejnosti americké námořnictvo, má ohromnou ničivou sílu. Ke zničení cíle přitom nepotřebuje žádnou výbušnou nálož, protože projektil letí rychlostí šestkrát převyšující rychlost zvuku.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z testů elektromagnetického děla, které americké námořnictvo zveřejnilo loni v dubnuVideo: US Navy

 
Článek

„Elektromagnetické kolejnicové dělo je jedním z projektů, které námořnictvu umožní být dominantní, spolehlivou a výkonnou složkou,“ řekl admirál Mat Winter, šéf Námořního výzkumného úřadu (ONR) před středečním zahájením výstavy futuristických zbraňových systémů ve Washingtonu.

„Představíme inovativní, převratné technologie, které v budoucnosti od základů přetvoří bojovou taktiku námořních sil.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náboj letí šestkrát rychleji než zvuk

Prototyp děla při testech v laboratoři prokázal, že je schopen vystřelit asi jedenáctikilový projektil rychlostí šest machů, tedy šestkrát rychleji než konvenční dělo, přičemž požadovaný ničivý účinek projeví na vzdálenost až 185 kilometrů.

Foto: Wikimedia

Technik ONR Gary Bass řídí jeřáb při usazování hlavně elektromagnetického děla.

Od výstřelu po zničení vzdáleného cíle uplyne u předváděného prototypu pouhá jedna minuta a 11 sekund. Ostré testy na souši i na lodích jsou plánovány na příští rok. Na rýsovacích prknech konstruktérů je i model, který dokáže vypálit střelu i sedminásobkem rychlosti zvuku na vzdálenost 200 až 300 kilometrů.

„Mluvíme o projektilu, jehož účinný dostřel je přes sto námořních mil. Mluvíme o projektilu dosahujícím rychlosti přes sedm machů, který je schopen proletět atmosférou a jehož cena činí setinu ceny současných řízených střel,“ přiblížil superzbraň admirál Matthew Klunder z ONR. Nová zbraň je výsledkem spolupráce ONR, velitelství námořních zbraňových systémů a britské nadnárodní firmy BAE, specializující se na zbrojní a kosmickou výrobu.

Malé riziko nežádoucí exploze

Princip elektromagnetického děla je jednoduchý, největším problémem je však zajištění mohutného elektrického impulzu k vyvinutí silného elektromagnetického pole. To před vymetením z několikametrové hlavně, připomínající tubus se dvěma kolejnicemi, dodá relativně lehkému náboji takovou kinetickou energii a rychlost, že jeho ničivý účinek snadno převýší zkázu, kterou by přinesla klasická trhavina.

Náboj, který při sériové výrobě bude stát 25 tisíc dolarů, má být použitelný i v upravených lodních kanónech ráže 155 mm a výhledově opatřen samonaváděcí technologií. Předností munice bez trhavin bude i významné snížení rizika nežádoucí exploze. Jen baterie stály dvě miliardy Odpovídající „pohonnou jednotku“ získalo námořnictvo teprve začátkem roku.

Jde o autonomní, mobilní lithiovou opakovaně použitelnou baterii (akumulátor) dodávající v jediném impulzu energii 32 megajoulů, aniž by došlo k nepřiměřenému zahřátí systému.  Nevadský výrobce baterií K2 Energy Solution za ni dostal 81,5 miliónu dolarů (1,9 miliardy korun). Výši nákladů na projekt elektromagnetického kolejnicového děla ONR ani Pentagon nezveřejnily.

Reklama

Výběr článků

Načítám