Hlavní obsah

Virginskou univerzitou otřásá skandál se znásilňováním novicek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Studentská bratrstva na prestižní Virginské univerzitě, kterou založil Thomas Jefferson, mají pozastavenou činnost do 9. ledna, než se prošetří obvinění jedné studentky, že byla po nástupu na školu v roce 2012 znásilněna sedmi členy jednoho ze studentských bratrstev Phi Kappa Psi.

Foto: Profimedia.cz

Rotunda na Virginské univerzitě

Článek

Případ dívky zveřejnil časopis Rolling Stone. Šokovaná studentka ale nešla do nemocnice, aby si na univerzitě nepoškodila pověst. V roce 2013 se přesto obrátila na předsedu školního výboru pro nevhodné chování. Nabídl jí, aby buď šla na policii, nebo podala oficiální stížnost, či se účastnila setkání s útočníky. Poslední možnost ji zcela šokovala, a tak neudělala ani tehdy nic.

Reportérka Rolling Stone zjistila, že hromadná znásilnění zejména ze strany vlivného bratrstva Phi Kappa Psi nejsou zas tak výjimečná. Škola však o nich neinformuje policii. Jen loni řešil školní výbor 38 zpráv o sexuálním napadení. Devět z nich bylo podáno ve formě oficiální stížnosti a čtyři řešil výbor. Zbytek vyvanul.

Škola chtěla případ ututlat

I když bylo v historii školy 14 studentů shledáno vinnými z nevhodného sexuálního chování, ani jeden z nich nebyl vyhozen, měli jen na rok přerušené studium. Rektorka Terese Sullivanová vysvětlila, že případy se nehlásí policii, protože by to odrazovalo oběti, aby o nich informovaly.

Také dívka, která byla hromadně znásilněna, sdělila časopisu, že jí děkan řekl, že „nikdo nechce poslat své děti do školy, kde se znásilňuje“.

Po zveřejnění článku ale Sullivanová změnila přístup a uvedla v prohlášení pro studenty, že „znásilnění je hrozný zločin, který nemá místo na světě“. Samo vyšetřování se ale zdrželo, musel se vyměnit hlavní vyšetřovatel, protože byl sám členem Phi Kappa Psi.

Přístup školy, kde studuje 3500 mladých lidí, je srovnáván s jednáním katolické církve, která kryla případy zneužívání dětí kněžími.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám