Hlavní obsah

Šéfka Obamovy ochranky Piersonová rezignovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka Tajné služby Spojených států amerických Julia Piersonová, jejíž agentura čelí kritice za zářijový průnik muže s nožem do Bílého domu, se vzdala své funkce. Oznámil to ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson. Za jejím odchodem je řada bezpečnostních pochybení. Řízení služby převezme dlouholetý přední pracovník prezidentské ochranky Joseph Clancy.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Julia Piersonová šéfovala Tajné službě Spojených států amerických. Po řadě bezpečnostních pochybení rezignovala.

Článek

Piersonová na sebe vzala odpovědnost za selhání, které umožnilo bývalému americkému vojákovi Omaru Gonzalesovi přelézt plot a proniknout několik desítek metrů do interiéru Bílého domu. Ihned po incidentu, jehož vyšetření nařídil ministr Johnson, vyhlásila mimořádná bezpečnostní opatření a ujistila, že k ničemu podobnému již nedojde.

Dvaačtyřicetiletý Gonzales se dostal do Bílého domu se zavíracím nožem v kapse, aniž na jeho počínání reagovala ochranka a odstřelovači. Tajná služba jej zadržela až daleko uvnitř Bílého domu v době, kdy prezident Barack Obama s rodinou zamířil na víkend do Camp Davidu.

Prezidenta chtěl prý varovat, neboť se v zemi "hroutí atmosféra". Nyní čelí obvinění z nezákonného vstupu na pozemek prezidentského sídla s nebezpečnou zbraní, za což mu hrozí až desetiletý trest vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám