Hlavní obsah

Spojené státy sužuje ledový vítr, v New Yorku naměřili mínus 25 stupňů

Skoro celé Spojené státy ochromil nezvykle silný mráz. Napříč státy se v pondělí podle stanice CNN teploty pohybovaly často v rozmezí 23 až 28 stupňů Celsia pod bodem mrazu. V centrálních státech USA bylo výrazně chladněji než třeba na Aljašce. Teplotu velmi výrazně snižuje ledový vítr.

Foto: Mike McCleary, ČTK/AP

Velkou část USA sužuje tuhá zima ještě před jejím oficiálním začátkem.

Článek

Tradičně každý rok sužují velké mrazy a sněžení hlavně severovýchod Spojených států. "Je to nyní velmi nezvyklé. Prakticky to zasahuje celé Spojené státy, a to jsme 12 dní před oficiálním začátkem zimy," řekl americký meteorolog Dave Hennen.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Američan muškaří ve vánici v západovirginském kaňonu Hopeville

Začalo mrznout i na netradičních místech jako v Kalifornii a Nevadě včetně Las Vegas. Ve městě New York dopoledne klesla teplota na mínus 25 stupňů Celsia, V oblast středozápadu USA někde podle CNN dokonce až na mínus 40 stupňů. Na Aljašce bylo tepleji než třeba v Denveru. V Anchorage byla dopoledne nula.

Teplota sama o sobě není tak nízká, nárazově ale padá právě vlivem ledového vichru.

Letecké společnosti počítaly na různých místech se zrušením celkem asi 1500 letů a zpožděním dalších stovek pravidelných leteckých spojů. Tisíce cestujících strávily o víkendu noci na letištích, v noci na dnešek například takto skončilo asi 650 cestujících na letišti v Dallasu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Západní a centrální část USA zasypal sníhVideo: Reuters

Lidé budou pracovat z domova

Například na předměstí Dallasu začalo obyvatele také ohrožovat nezvyklé nebezpečí v podobě padajících kusů ledu na chodníky a silnice. "Začala apokalypsa," citovala CNN místního obyvatele.

Úřady ve Washingtonu oznámily, že kvůli počasí začnou pracovat s dvouhodinovým zpožděním, aby daly lidem čas se dostat do práce. Některým svým zaměstnancům nabídly podle agentury Reuters i možnost pracovat z domova.

Mrazivé počasí sužuje Spojené státy již několik dní a meteorologové předvídají, že mrazy budou pokračovat a že v noci na úterý budou nové vydatné sněhové přeháňky od Washingtonu po Philadelphii. Další sněžení předvídají i pro New York.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám