Hlavní obsah

Snowdenovy nové dokumenty: Rozvědky už zlomily šifrování a ovládly internet

– Washington

Americký přeběhlík Edward Snowden poskytl listům The New York Times, ProPublica a The Guardian nové dokumenty, podle nichž americké a britské rozvědky prolomily šifrování, které zabezpečuje širokou škálu komunikace na internetu. Mohou tak bez potíží monitorovat e-maily, bankovní transakce a telefonické rozhovory.

Foto: Reuters

Edward Snowden

Článek

Podle Snowdenových informací byly rozvědky schopné dešifrovat data dokonce i v případě ochrany údajně bezpečným kódováním, jež má zajistit soukromí, informovaly v pátek tiskové agentury.

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) pracující společně se svým britským protějškem GCHQ toho dosáhla s využitím superpočítačů, soudních příkazů a do jisté míry i díky spolupráci technologických společností, naznačují zveřejněné dokumenty.

Soukromí na síti neexistuje, agenti mohou kamkoliv

Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, pak by tento vysoce utajovaný program rozvědky mohl být schopen přemoct většinu ochrany, která se používá, aby ochránila data a soukromí na internetu od e-mailů přes chaty až po komunikaci prostřednictvím chytrých telefonů, napsala agentura AFP.

List The Guardian s odvoláním na zveřejněné dokumenty uvedl, že zmíněné dvě špionážní agentury měly "utajené partnerství" s technologickými společnostmi a poskytovateli internetového připojení, což jim umožnilo vsunout "tajná zranitelná místa – známá jako backdoors nebo trapdoors (zadní nebo sklápěcí dvířka) – do komerčních kódovacích programů".

Rozvědka: Raději o tom nepište

Podle zveřejněných zpráv oficiální činitelé americké rozvědky požádali listy The New York Times a ProPublica, aby o této záležitosti nepsaly. Žádost odůvodnili obavou, že zveřejnění této informace přiměje zahraniční cíle "přepnout" na jiné formy šifrování nebo komunikace, které by bylo těžší získat či přečíst.

ProPublica, nezávislá a nezisková organizace věnující se investigativní žurnalistice, uvedla, že se rozhodla článek přesto vydat, protože jde o záležitost důležitou pro veřejnost. "Tento příběh, jak věříme, je významný. Ukazuje, že předpoklady miliónů uživatelů internetu ohledně soukromí jejich elektronické komunikace jsou mylné," napsali redaktoři tohoto média.

Zveřejněné zprávy mimo jiné uvádějí, že NSA pracovala na prolomení internetového šifrování více než deset let od doby, co prohrála boj s cílem přimět technologické společnosti, aby jim samy poskytly dekódovací "klíče".

Agentura AFP se pokusila kontaktovat představitele americké rozvědky; ti ale zatím tyto zprávy nijak nekomentovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám