Hlavní obsah

Vězeňští lékaři donutili stovky žen ke sterilizaci

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři ve dvou kalifornských věznicích nutili ženy k souhlasu se sterilizací. V letech 2006–10 ji provedli 148 ženám, a navíc bez předepsaného souhlasu státních úřadů, který platí od roku 1994. Uvedl to server Střediska pro investigativní zpravodajství (CIR).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zdravotnický personál ženy ke sterilizaci nutil a zaměřoval se na ty, o nichž předpokládal, že se za mříže v budoucnu vrátí,“ napsal CIR.

Další asi stovka případů se datuje zpět do 90. let. Stát lékařům za zákroky vyplatil celkem na 150 tisíc dolarů (tři mil. Kč).

Crystal Nguyenová (28), exvězeňkyně z Chowchillu, v roce 2007 pomáhala na ošetřovně a často prý slyšela, jak zdravotníci naléhají na opakovaně trestané ženy, aby ke sterilizaci svolily. „Myslí si, že to jsou zvířata, která už nemají rodit?“ říkala si.

Christina Corderová (34), matka pěti dětí, byla těhotná a pod tlakem vězeňského gynekologa Jamese Heinricha. „Vnucoval mi pocit, že jsem špatná matka, jestli si to nenechám udělat,“ řekla. Lékař to popírá. Naopak tvrdí, že ženám prokazoval dobrou službu, jelikož po císařských řezech by další těhotenství ohrozilo jejich zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám