Hlavní obsah

Bylo to jako konec světa, komentují lidé obří požár vlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peklo plamenů se rozpoutalo v sobotu ráno v kanadském městě Lac-Mégantic v provincii Québec při hranicích s USA, když tam vykolejil nákladní vlak se 73 cisternovými vozy přepravujícími ropu. Evakuováno muselo být přes tisíc lidí, uvedly televize CNN a ABC.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár vlaku v Kanadě

 
Článek

Úřady musely evakuovat centrum městečka a dům pro seniory. Když vlak vykolejil kolem třetí ráno, ozvalo se několik explozí a vagóny začaly hořet. Plemeny se přenesly i na několik domů.

Místní hasiči museli požádat o pomoc americké hasiče z Maine, aby požár vůbec zvládli. Na místě zasahovalo 27 požárních vozů včetně pěti z USA.

„Je to strašné. Nikdy jsme nic podobného nezažili,” řekl televizi CBC Claude Bedard, který patří k místním. Další obyvatelka Ann-Julie Halleeová řekla: „Nebe bylo rudé a žluté, bylo to jako konec světa.”

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Kouř stoupá z vykolejeného vlaku v městě Lac Megantic

"Když vidíte centrum vašeho města téměř zničené, pochopíte, že se sami sebe ptáme, jak se z této události vůbec dostaneme," řekla na tiskové konferenci zdrcená starostka Colette Roy-Larocheová.

Policie zatím oficiálně nikoho nepohřešuje, nicméně musí nejprve kontaktovat řadu osob ze zničených domů. "Nemohu říci vůbec nic o obětech... Lidé nám říkali, že jim (známí) neberou telefony, ale musíte pochopit, že jsou někteří mimo město na dovolené," řekl novinářům podle ČTK mluvčí policie Michel Brunet.

Město Lac-Mégantic má zhruba 6000 obyvatel a leží asi 250 kilometrů východně od Montrealu.

Nehoda je zároveň ekologickou katastrofou, protože část uniklé ropy se dostala do řeky Chaudiere.

Vlak přepravoval ropu do USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám