Hlavní obsah

Technikovi, který vyzradil šmírování tajných služeb USA, hrozí roky vězení

Novinky, rei
Hongkong

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden se v Hongkongu odhlásil z hotelu, kde se ukrýval poté, co deníkům The Guardian a Washington Post vyzradil existenci sledovacího programu Prism. Díky němu americké tajné služby pronikají do centrálních serverů velkých technologických společností jako Microsoft, Google či Facebook a sbírají osobní data a soukromé poznámky a hovory lidí. Snowdenovi hrozí v USA dlouholeté vězení.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Snowden podle Washington Post změnil v pondělí svůj úkryt, když odešel z hotelu Mira, kde dosud pobýval.

O existenci programu informovaly zmíněné listy minulý týden. V neděli pak 29letý Snowden vyšel z anonymity, aby vysvětlil své motivy. V rozhovoru pro Guardian řekl, že nechce žít ve společnosti, kde může být každý permanentně šmírován a třeba i stíhán za nevinný komentář pronesený v soukromí. Svá tvrzení o velkém rozsahu sledování je podle svých slov schopen doložit.

Snowden dodal, že by o programu jako Prism měla rozhodovat veřejnost, a ne jen pár vládních zaměstnanců, kteří před porušováním zákona tak dlouho přivírají oči, až otupí i vůči křiklavým excesům.

Snowden doufá, že veřejná debata, kterou jeho čin vyvolal, neutichne. Bojí se však, že veřejnost se o záležitost přestane brzy zajímat. Na dotaz, co si myslí, že čeká jej osobně, odpověděl: „Zřejmě nic dobrého“.

Americká prokuratura vyšetřování úniku tajných informací nekomentuje. Snowdenovi podle právníka Marka Zaida hrozí až desítky let vězení, pokud ho Hongkong vydá zpět do vlasti. Obě země mají podepsanou smlouvu o vydávání podezřelých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám