Hlavní obsah

Vítr o rychlosti 320 km/h po sobě nechal ve městě Moore zdevastovaný pás

Předměstím Moore v americkém státě Oklahoma se v pondělí prohnalo tornádo. Prošlo v linii středu města a nechalo za sebou pobořené domy. Na leteckých snímcích je patrné, jak živel městem prošel. Zatímco jeden dům je srovnán se zemí, vedlejší je téměř nepoškozen.

Foto: Steve Gooch, ČTK/AP

Zatímco některé domy jsou srovnány se zemí, ty o pár desítek metrů dál nejsou téměř vůbec poškozeny.

Článek

Vítr, který živel provázel, dosahoval rychlosti asi 320 kilometrů v hodině. Podobné rychlosti dosahuje jen asi jedno procento tornád.

Vír měl 800 metrů v průměru, místy ale i tři kilometry. Národní meteorologická služba tornádo, které si podle posledních zpráv vyžádalo 24 obětí a z toho devět dětí, ohodnotila stupněm čtyři na pětibodové škále.

V oblasti nejsou tornáda vzácností. Oklahoma, Kansas, Nebraska a Texas leží v tzv. tornádovém pásmu. Nejčastěji se vyskytují právě na jaře. Jen město Moore bylo vírem zasaženo už v letech 1998, 1999, 2003 a 2010.

Foto: Rngs, Reuters

grafika označuje pás, kudy živel prošel. Základní škola Plaza Towers mu ležela v cestě.

Na předměstí žije 55 000 lidí, domy mnoha z nich padly během 45 minut. Přímý zásah dostala například základní škola Plaza Towers. Zemřelo v ní sedm dětí. Trosky budovy prohledávaly desítky záchranářů.

Foto: Steve Gooch, ČTK/AP

Zničená základní škola Plaza Towers

Poničena byla základní škola Briarwood. Tam ale učitelé stačili odvést děti do bezpečí.

Ukryli se do sklepů

V pásu, kterým tornádo prošlo, jsou jen hromady sutin, dřeva, převrácené automobily. Mnoho z domů nemělo sklepy a majitelé hledali úkryt jinde. Ti, kdo mají sklep, se do něj ukryli a právě díky tomu řádění živlu přežili bez větší újmy.

Varování obyvatel přišlo 16 minut před samotným příchodem živlu, což je poměrně brzy vzhledem k tomu, že vznik tornáda v bouřce nelze nijak předpovědět.

Foto: Sue Ogrocki, Reuters

Viditelný pás ve městě Moore ukazuje, kudy tornádo prošlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry škod po tornáduVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám