Hlavní obsah

Znásilněná a šikanovaná středoškolačka v Kanadě se oběsila

– Ottawa
Novinky, rei

V rodinném domě v kanadské provincii Nové Skotsko spáchala sebevraždu 17letá dívka, která v posledním roce a půl čelila šikaně a výsměchům ze strany kamarádů poté, co se na večírku opila a byla znásilněna spolužáky. Když hoši nechali kolovat fotografie znásilněné dívky, musela Rehtaeh Parsonsová přestoupit na jinou školu. Trauma ale přetrvávalo a dívka měla deprese.

Foto: Facebook Angel Parsons

Rehtaeh Parsonsová

Článek

Rehtaeh našla minulý čtvrtek její matka oběšenou v koupelně rodinného domu. V kritickém stavu byla dívka převezena do nemocnice, kde ji v neděli večer lékaři na přání rodiny odpojili od přístrojů.

Podle rodiny byla sebevražda důsledkem téměř dva roky trvající šikany a depresí po zveřejnění fotografií znásilnění jejich dcery údajně čtyřmi spolužáky ze školy v Dartmouthu.

Incident se udál v listopadu 2011. Skupina patnáctiletých na večírku vypila množství vodky. „Rehtaeh si nepamatuje všechno, ale pamatuje si, jak ji chlapec vedl do poschodí, a pak ostatní, jak se na ní střídali,“ popsala dříve v televizi dívčina matka Leah Parsonsová.

Poté, co dali spolužáci fotografie opilé a znásilněné Rehtaeh kolovat, byla okolím vyloučena. Podle její matky ji opakovaně oslovovali děvko a posílali jí textové zprávy, jestli by se s nimi nevyspala.

„Ten den navždy změnil život celé naší rodiny,“ napsala Leah Parsonsová na facebookové stránce věnované památce zesnulé. „Obtěžování bylo takové, že musela svůj okruh opustit a začít úplně znovu,“ dodala.

Rehtaeh však trauma pronásledovalo, dívka začala trpět depresemi a myslela na sebevraždu. Dokonce kvůli tomu skončila na šest týdnů v nemocnici. „Jednala impulzivně, ale ve svém srdci opravdu věřím, že se nechtěla zabít,“ uvedla matka.

Zklamal i systém, říká matka

Policie podle serveru Daily Telegraph v souvislosti s případem nikoho nezadržela s odkazem na nedostatek důkazů. S Parsonsovou se ale údajně chce sejít ministr spravedlnosti Ross Landry.

Je to teprve pár měsíců, kdy se zabila 15letá dívka, kterou neznámá osoba vydírala kvůli tři roky staré fotografii, na níž byla nahá. Kanadští zákonodárci po její sebevraždě iniciovali studii o rozsahu šikany mezi mladými.

Parsonsová viní ze smrti své dcery čtveřici násilníků i systém. „Rehtaeh je mrtvá, protože si čtyři kluci mysleli, že znásilnit patnáctiletou je v pořádku, a rozšíření fotky, která jí zničí duši a pověst, je sranda. Další příčinou je neustávající šikanování a obtěžování. V poslední řadě zklamal justiční systém,“ napsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám