Hlavní obsah

Funkční pušku si dnes můžete i vytisknout. Bez licence a bez kontroly

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní technologie postupují mílovými kroky. Mnohdy se však nemyslí na morální dilema, která ten či onen vynález způsobí. Takové 3D tiskárny se mohou v budoucnu ukázat jako veliký problém. Nyní totiž skupina Defense Distributed zveřejnila plánek pro 3D tiskárny k vytvoření repliky rámu poloautomatické pušky AR-15.

3D tiskárna dokáže vyrobit část funkční puškyVideo: Reuters/Novinky/Defense Distributed

 
Článek

Dnešní 3D tiskárny používají k výrobě předmětů proces, při kterém tvoří předměty podle digitální předlohy tak, že vrství jednu vrstvu materiálu na druhou. Proces je zatím extrémně zdlouhavý, avšak dá se tímto způsobem vytvořit téměř cokoliv. Nejde však o žádnou horkou novinku. Některé prototypy jsou tímto způsobem vyráběny už více než 25 let.

Dnešní volně dostupné 3D tiskárny jsou využívány zejména k výrobě malých jednoduchých předmětů, jako jsou přívěšky na klíče či díly stavebnice Lego. Zakladatel firmy Defense Distributed Cody Wilson však zašel o pořádný kus dál a vytvořil přesné instrukce pro software, který je nyní schopen vyprodukovat jednu ze základních částí poloautomatické pušky AR-15.

"Blíží se nám tu realita, kdy si budete moci vytisknout zbraně přímo ve své kanceláři. Kde bude počítač, tam bude moci být zbraň. Mým cílem není osobní zbrojení, ale více spíš možnost svobody informace. Cílem celého projektu je naučit lidi anarchii v praxi," uvedl Wilson, který se v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters označil za kryptoanarchistu.

Plánek si stáhlo 10 000 lidí

Za pouhé tři dny, kdy dal Wilson plánek součástky zbraně k dispozici na internetu, si jej stáhlo více než 10 000 lidí. Vidina replikace smrtících zbraní je ale více než alarmující pro mnohá uskupení lobbující proti držení a používání zbraní.

"Američané by se měli začít zajímat o tento vývoj. Toto není jen diskuze o svobodě. Jde bezpečnost veřejnosti a osobní svobodu. Takto vyrobené zbraně by se mohly dostat do rukou lidí, kteří na ně nemají povolení, jsou vážně mentálně nemocní, nebo kriminálníkům," uvedla Leah Gunn Barrettová z nevýdělečné organizace New Yorkers Against Gun Violence.

Informace o možnostech 3D tiskáren přicházejí v období, kdy Spojené státy řeší možnost zavedení dalších restrikcí pro držení zbraní. Důvodem je tragická prosincová střelba na základní škole v Connecticutu, při které po zuby ozbrojený muž zabil 26 lidí včetně 20 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám