Hlavní obsah

Obama nominoval Kerryho do funkce ministra zahraničí USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pátek nominoval Johna Kerryho na post příštího ministra zahraničí USA po Hillary Clintonové. Očekává, že Senát nominaci rychle potvrdí. Kerryho podle Obamy k převzetí úřadu šéfa diplomacie "připravil život".

Foto: Joshua Lott , Reuters

Obama Barack (vlevo) s Johnem Kerrym

Článek

Křeslo ministra zahraničí se stane prvním z vládních postů, které Obama před lednovým formálním zahájením svého druhého prezidentského mandátu obmění. Do čela uchazečů o nejvyšší diplomatický post se dostal poté, co z něj vypadla stálá americká představitelka v OSN Susan Riceová. Důvodem byla silná vlna kritiky, která vůči ní zazněla ze strany republikánů po zářijovém útoku na americký konzulát ve východolibyjském městě Benghází.

Kerry působil dlouhá léta v Senátu za stát Massachusetts. Jeho schválení v Senátu by mělo proběhnout hladce, protože má silné vazby na demokraty i na republikány.

Devětašedesátiletý politik je od roku 1995 podruhé ženatý s Teresou Heinzovou, dědičkou proslulého kečupového impéria. Jeho předkové z otcovy strany žili v rakousko-uherské monarchii, Kerryho dědeček Fritz Kohn se narodil v dnešním Horním Benešově na Bruntálsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám