Hlavní obsah

Učitelka se snažila děti před střelcem chránit vlastním tělem

Aktualizováno

Dvaapadesátiletá Anne Marie Murphyová je jednou z obětí páteční střelby v americkém městě Newtown. Policie ji nalezla mrtvou v jedné ze tříd spolu s dětmi. Podle médií ležela na dětech, z čehož usuzují, že žena je bránila vlastním tělem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výpovědi obyvatel Newtownu, kteří znali oběti masakru Video: Reuters

 
Článek

Otec Murphyové Hugh McGowan označil její čin za hrdinský. Ale ani to nestačilo. Dvacetiletý Adam Lanza měl dostatek munice a zastřelil nejen ji, ale i skupinu dětí ve třídě.

Murphyová pracovala jako speciální pedagožka a věnovala se jednomu žáků ve třídě.

„Malovala, byla vtipná, pracovitá a měla ráda zábavu,“ popsala její matka Alice.

Foto: Mike Segar, Reuters

Dvacet sedm andělů symbolizuje oběti střelce v Newtownu v Connecticutu.

K tragédii se vyjádřili i další rodiče obětí, i když jich nebylo mnoho. Jedním z mála rodičů dětských obětí, který promluvil, byl Robbie Parker, otec šestileté Emily. Ve velmi podrobném projevu mluvil o své nejstarší dceři jako o chytrém a milujícím dítěti, které pomáhalo svým dvěma mladším sestrám.

Foto: ČTK/AP

Emilie Alice Parkerová, jedna z obětí šíleného střelce

Americká policie zveřejnila seznam obětí. Je na něm dvacet dětí ve věku šesti a sedmi let a šest dospělých. Mezi dětmi je 12 mrtvých dívek a osm chlapců. Dospělé oběti jsou všechny ženy, včetně ředitelky školy Dawn Hoschsprungové, která šla na pomoc, když střelbu zaslechla. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Ředitelka školy Sandy Hook Elementary School Dawn Hochsprungová

Mezi obětmi jsou tři dospělí, s nimiž měl střelec Adam Lanza před masakrem konflikt. Čeho se týkal, policie nesdělila. Tvrdí, že zná motiv jeho činu, zatím ho ale nezveřejnila. [celá zpráva]

V některých obětech bylo až 11 střel. Všichni mrtví v sobě měli více než jednu střelu. Útočník tak nestřílel bezhlavě kolem sebe. Se zraněními byl ošetřen jen jeden člověk.

Rodiče děti neidentifikovali přímo, lékaři jejich obličeje a výrazně znaky vyfotografovali a ukázali rodičům.

Foto: Joshua Lott, Reuters

Lidé přicházejí do Newtownu uctít památku obětí

Lékař Wayne Carver, který ohledával těla na místě činu řekl, že děti byly zastřeleny z poloautomatické zbraně, některé z bezprostřední blízkosti. "Ptáte se mě, kolik vypálil střel? Nemohu ani říct, kolik jsem jich našel," řekl Carver.

Do Newtovnu míří americký prezident Barack Obama, setká se s rodinami pozůstalých a uctí památku obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám