Hlavní obsah

Útočník zabil matku a pak na základní škole zastřelil 20 dětí

– Newtown • Aktualizováno

Na základní škole v Newtownu v americkém státě Connecticut bylo v pátek ráno místního času zastřeleno 26 lidí, z toho 20 dětí. Počty obětí, které se průběžně měnily, upřesnila na tiskové konferenci policie. Jako útočník byl původně uveden čtyřiadvacetiletý Ryan Lanza, jehož matka na škole učila. Žena je mezi oběťmi. Posléze se ale objevily informace, že střelcem je ve skutečnosti jeho mladší bratr Adam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba ve škole v Newtownu Video: Reuters

 
Článek

Do školy Sandy Hook Elementary School chodí děti mezi pěti a deseti lety, střílelo se prý hlavně ve třídě pro nejmenší děti.

Osmnáct dětí zemřelo na místě a dvě později v nemocnici.

Útočníkem byl podle původních informací úřadů čtyřiadvacetiletý muž z Connecticutu. Na škole učila jeho matka. Později se ale ukázalo, že střelcem je jeho mladší Bratr Adam Lanza.

Jejich matka byla zabita v domě v Newtonu, kde se synem bydlela.

Při střelbě byl Adam celý v černém a měl u sebe dvě zbraně a na sobě neprůstřelnou vestu. Byly nalezeny tři zbraně.

Podle policie měl být mrtvý i jeden z útočníkových bratrů. Ani to se ale nepotvrdilo. Policie však zasahuje v domě v Hobokenu ve státě New Jersey. Zavřela okolí domu a dva lidi vyslýchá.

CNN s odkazem na očitého svědka uvedla, že mrtvá je i ředitelka školy a psycholog. Další tři lidé jsou vážně zraněni. Zástupce ředitelky byl střelen do nohy.

Učitelky a děti policisté odvedli z areálu do blízké hasičské stanice. Střelba začala v půl desáté ráno místního času, tedy v půl čtvrté středoevropského času. Devítiletá dívka popsala, že do jejich třídy přišli policisté s "velkými zbraněmi" a vedli je ze třídy. Řekli jim, ať si zakryjí oči.

Foto: Jessica Hill, ČTK/AP

Dívka telefonuje na místě střelby

"Byl jsem v tělocvičně a slyšel jsem sedm hlasitých ran, učitelka nám řekla, ať jdeme do rohu," popsal jeden z žáků školy. "Pak přišly další rány, všichni jsme začali křičet a učitelka řekla, ať jdeme do kanceláře, že nás tam nikdo nenajde. Pak nám policista řekl, ať utečeme ven," doplnil.

Foto: ČTK/AP

Učitelka odvádí děti ze školy, v níž neznámý muž střílel.

Další svědci mluví o tom, že zaslechli desítky výstřelů.

"Přišel policista a řekl nám, ať běžíme ven, a to jsme udělali," řekla stanici NBC jedna z dívek.

Foto: Michelle McLoughlin, Reuters

Děti po střelbě ve škole v Newtown

Foto: Yahoo Maps

O události byl informován i prezident Barack Obama a dostává aktuální informace z vyšetřování.

Střelba ve škole v Newtownu

Masakry na školách v USA s největším počtem obětí
18. května 1927 - Při sérii bombových atentátů v základní škole ve městě Bath v americkém státě Michigan zemřelo 45 lidí (z toho 38 dětí, dva učitelé, čtyři další dospělí a útočník)
16. dubna 2007 - Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu přišlo o život 32 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Vraždil student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu.
14. prosince 2012 - Střelba ve škole v Newtownu v americkém státě Connecticut si podle dostupných informací vyžádala 27 mrtvých, z toho 18 dětí.
1. srpna 1966 - Pětadvacetiletý student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 16 lidí a 31 zranil, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil Whitman svou manželku a matku. První větší případ střelby na školách.
20. dubna 1999 - Na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton ve státě Colorado dva maskovaní mladíci, kteří sami byli studenty téže školy, zastřelili 12 studentů a profesora, 21 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.
21. března 2005 - Deset lidí zemřelo v indiánské rezervaci Red Lake v americkém státě Minnesota. Šestnáctiletý student místní střední školy Jeff Weise zabil doma své prarodiče a pak v areálu školy zastřelil pět spolužáků, strážce, učitelku a nakonec sebe.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám