Hlavní obsah

Agentka, která pomohla vystopovat bin Ládina, rozhádala tým CIA

– Washington
Novinky, rei

Mezi agenty americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), kteří se podíleli na vystopování a zlikvidování nejhledanějšího muže planety Usámy bin Ládina loni v Pákistánu, panuje nevraživost. Ženu, která měla na nalezení bin Ládina údajně klíčový podíl, odmítli nadřízení povýšit, protože si nárokovala zásluhy jen pro sebe a ostatní agenty slovně napadala. Napsal to deník Washington Post.

Foto: Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Se zhruba třicetiletou agentkou označovanou jako Maya kolegové vycházejí jen těžko, řekl listu jeden z jejích bývalých spolupracovníků. „Není to žádná slečna Příjemná, ale s vyhledáním Usámy bin Ládina to nesouvisí,“ řekl jeden bývalý agent. „Víte, kolik hňupů je mezi agenty CIA? Kdyby to znamenalo diskvalifikaci, celá tajná služba by neexistovala,“ dodal jiný zdroj.

Agentku Mayu podle Washington Postu čekalo loni po dopadení bin Ládina povýšení. Mladá žena působila v Pákistánu již před zářím 2001 a údajně se zásadně podílela na odkrytí sítě kurýrů Usámy bin Ládina, kteří Američany přivedli až k domu v Abbottábádu, v němž se šéf sítě Al-Káida skrýval. Ačkoliv byla odměněna medailí, povýšení se Maya nedočkala, protože si prý začala přivlastňovat veškeré zásluhy. Kolegům rozeslala hromadný e-mail, v němž je obviňovala, že jí v práci házeli klacky pod nohy.

Mayu zmiňuje jako agentku jménem Jen i kniha člena komanda SEAL, které bin Ládina zlikvidovalo, a její postava se objevuje i v novém filmu o dopadení Usámy Zero Dark Thirty od režisérky oscarového snímku z válečného Iráku Smrt čeká všude (Hurt Locker) Kathryn Bigelowové.

Reklama

Výběr článků

Načítám