Hlavní obsah

Šestiletou dívku vyléčili z leukémie aplikací viru HIV

Philipsburg

Lékařům z dětské nemocnice ve Filadelfii se poprvé podařilo vyléčit dítě z leukémie prostřednictvím přeprogramování jeho imunitního systému. Experti se k radikální experimentální léčbě uchýlili poté, co u šestileté Emmy Whiteheadové neuspěli s chemoterapiemi. Do těla jí aplikovali laboratorně modifikovaný virus HIV zapříčiňující nákazu AIDS a dívka se uzdravila. Po léčbě není HIV pozitivní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naším cílem je získat lék, ale teď to takto označovat nemůžeme,“ citoval list New York Times Dr. Carla Junea, který se touto metodou léčby zabývá a vede příslušný výzkum na Pensylvánské univerzitě. June doufá, že nová metoda postupně nahradí náročnou, riskantní a nákladnou transplantaci kostní dřeně jako poslední naději pro pacienty s leukémií a příbuznými chorobami.

Výzkumníci o svých výsledcích referovali na konferenci Americké hematologické společnosti v Atlantě.

Emma Whiteheadová je první dítě, u něhož byla nová procedura úspěšná. Tehdy pětileté dívce v roce 2010 diagnostikovali akutní lymfoblastickou leukémii (ALL) a jejímu šíření nezabránily ani opakované chemoterapie. Její rodiče tedy svolili k tomu, aby Emma letos v dubnu podstoupila experiment, který se dříve osvědčil u několika dospělých.

Lékaři jí nejprve odebrali milióny bílých krvinek T-lymfocytů a následně mimo jiné do těla aplikovali laboratorně „zkrocený“ virus HIV, aby přeprogramovali její imunitní systém. Zkráceně řečeno, došlo k vytvoření nových T-lymfocytů, které „zaútočily“ na B-buňky, které se staly zhoubnými.

Dívka se octla na pokraji smrti. Nakonec nejenže přežila, ale její tělo se samo zbavilo rakovinného bujení krevních buněk.

Už dříve vyléčili tři dospělé

Emma byla jedním z několika pacientů s leukémií v pokročilém stadiu, jenž novou experimentální léčbu, kterou kromě zmíněné Pensylvánské univerzity provádějí i na klinice Memorial Sloan-Kettering Cancer Center v New Yorku, podstoupil. Úspěšnost léčby je ale jen částečná. Zatímco tři dospělé lékaři zbavili rakovinného bujení - dva z nich jsou bez příznaků už déle než dva roky - u dvou dalších léčba vůbec nezabrala. [celá zpráva]

V případě jiného dítěte se zdravotní stav nejprve zlepšil, ale pak začala leukémie znovu postupovat.

I lékaři, kteří se na dosavadních případech nepodíleli, si ale podle amerického deníku od nových metod slibují více. „Myslím si, že je to velký průlom,“ citoval New York Times odborníka při Hopkinsově univerzitě Ivana Borrella. John Wagner z Minnesotské univerzity zase označil výsledky za „fenomenální“. Experti doufají, že podobně by se v budoucnu mohly léčit různé druhy rakoviny včetně rakoviny prsou či prostaty.

Nová metoda zaujala také farmaceutické firmy, podle listu investuje firma Novartis 20 miliónů dolarů (zhruba 390 miliónů korun) do vybudování nového výzkumného centra pro pensylvánský tým odborníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám