Hlavní obsah

Bouře vytvořila v New Yorku novou profesi - pouliční nabíjení mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Silná bouře Sandy nejlidnatějšímu americkému městu New Yorku nepřinesla jen pokácené stromy a záplavy, ale třeba i zmrzlinu zdarma. Alespoň ve čtvrti East Village na Manhattanu, kde od pondělní noci nejde proud a prodejci se potřebují zbavit zásob. Absence elektřiny dala vzniknout i nové profesi - objevili se pouliční nabíječi mobilních telefonů.

Foto: ČTK/AP

Lidé si dobíjejí telefony na ulici za drobný poplatek.

Článek

Na 13. ulici mezi Avenue A a B lidé využívali zcela nové služby. Dvojice mužů tam z přenosného generátoru za několik dolarů dobíjela mobilní telefony. Před generátorem byla neustále fronta navzdory tomu, že ve velké části Manhattanu mobilní sítě stále spíše nefungují. Další možností pro lidi, kteří se chtějí spojit s blízkými, jsou pouliční automaty. Jindy jsou využívány jen málo, ale teď se i u nich tvoří fronty.

Hlad po nabití mobilního telefonu byl znát i v jednom z autobusů veřejné hromadné dopravy, které se pomalu vracejí do ulic Manhattanu. Někteří lidé pozorně sledovali, kde už svítí semafory, aby si někam do obchodu nebo restaurace mohli vyběhnout nabít svůj mobil.

Zmrzlina bez placení

Zmrzlinu zdarma rozdával například podnik Sundaes & Cones na rohu 10. ulice a Třetí avenue. A to hned z dvaceti vaniček nejrůznějších příchutí včetně sladké bramborové. Před prodejnou byla fronta, ale bez placení rychle ubíhala. "Nemáme nic jiného na práci, tak proč nerozdávat zmrzlinu," poznamenala jedna z prodavaček.

Navzdory výpadku elektřiny, který se může protáhnout na několik dní, nešlo o zdaleka jediný otevřený podnik v East Village. Své štamgasty nezklamalo mnoho barů, kterým potřebnou elektřinu dodaly generátory. Na Avenue C si pak lidé dopřávali víno přímo v prodejně alkoholu hned poté, co si koupili lahev.

Autobusy zdarma, metro nefunguje

Autobusy jsou dočasně zadarmo. Metro, které částečně zaplavila voda, totiž bude v provozu až za několik dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Voda v newyorském metruVideo: Reuters

Přírodní živel překazil i jednu z městských tradic, kterou je halloweenský průvod masek ve čtvrti Greenwich Village. Dnes se měl konat už 39. ročník, ale organizátoři ho kvůli bouři odložili. Místo toho vyzvali všechny lidi, kteří by se jinak přišli na průvod podívat, aby pomohli s nápravou jejích následků.

Někteří Newyorčané tvrdí, že bouře má i pozitivní dopady. Lidé, kteří najednou netráví celé dny v práci, se mají čas potkávat a poznávat. "To je snad poprvé, kdy jsem si popovídala se svými sousedy. To se ještě nikdy předtím nestalo," řekla právnička původem z Turecka žijící v East Village.

Reklama

Výběr článků

Načítám