Hlavní obsah

Po „legitimním znásilnění“ ženy zřídkakdy otěhotní, tvrdí kongresman

Novinky, fia
Missouri

Republikánský kongresman za stát Missouri Todd Akin o víkendu vyvolal v USA pozdvižení svým výrokem, že ženy zřídkakdy otěhotní po „legitimním znásilnění“. Tvrzením, že ženské tělo má schopnost zamezit početí v případě, že pohlavní styk není dobrovolný, obhajoval svůj odmítavý postoj k legalizaci interrupcí u obětí znásilnění.

Foto: Profimedia.cz

Republikánský kongresman Todd Akin

Článek

„Podle toho, co vím od lékařů, mi připadá, že je to opravdu vzácné,“ vyjádřil se Akin v televizním rozhovoru k otázce početí po znásilnění. „Pokud jde o legitimní znásilnění, ženské tělo zná způsoby, jak se pokusit celou tu věc zarazit,“ dodal.

Dále ještě prohlásil, že ve vzácných případech, kdy tato blíže nespecifikovaná schopnost ženského organismu selže, zaslouží si trest násilník, nikoliv dítě vzešlé z vynuceného pohlavního aktu. Proto se nadále staví proti povolení interrupcí obětem sexuálního násilí.

Těmito výroky ovšem zvedl ze židle nejen své oponenty z řad demokratů, ale hlavně ženy po celé Americe. Demokratická senátorka Claire McCaskillová, s níž se Akin utká o senátorské křeslo, reagovala pobouřeně. „Jako žena a bývalá žalobkyně, která řešila stovky případů znásilnění, jsem šokovaná výroky pana Akina,“ uvedla. Podle ní se ignorance, s jakou Akin mluví o hlubokém psychickém i fyzickém traumatu po znásilněné, nachází mimo hranice lidského chápaní.

Organizace za práva žen protestují

„Ženy samozřejmě běžně přicházejí do jiného stavu po znásilnění,“ řekla listu LA Times bojovnice za ženská práva Gloria Allredová. „Ať už se jedná o znásilnění dítěte, znásilnění příbuzným, známým, manželem nebo úplně cizím člověkem, pořád je to znásilnění,“ připomněla. Podobné úvahy relativizující závažnost sexuálního násilí jsou podle ní nebezpečné.

Podle studie Amerického žurnálu porodnictví a gynekologie z roku 1996 pochází v USA každoročně v průměru 32 tisíc těhotenství ze znásilnění. Podle téže statistiky po pohlavním styku vynuceném pod pohrůžkou násilí otěhotní zhruba pět procent obětí ve věku mezi 12 až 45 lety. Odborníci nicméně poukazují na to, že statistika nezahrnuje obrovské množství případů znásilnění, které ženy ze strachu vůbec nenahlásí.

Akin, který zasedá ve Výboru pro vědu, vesmír a technologie, se v souvislosti s touto tematikou dostal na tenký led už před lety. Když se v Kongresu hlasovalo o zákonu postihujícím znásilnění v manželství, vystoupil s námitkou, že by ženy mohly této normy zneužívat jako zbraně proti svým manželům, například ve vypjatých rozvodových sporech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám