Hlavní obsah

Pentagon žehlí další únik fotek, na nichž Američané pózují s mrtvými Afghánci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda zahájila vyšetřování úniku dalších fotografií, na nichž její vojáci v Afghánistánu pózují u těl mrtvých sebevražedných útočníků. Snímky zveřejnil ve středu list Los Angeles Times. Fotografie redakci údajně dodal voják, který chtěl upozornit na bezpečnostní riziko kvůli upadající kvalitě velení a pokleslé disciplíně.

Foto: Baz Ratner , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Losangelské Timesy mají k dispozici 18 fotografií. Na svých internetových stránkách zveřejnily dvě z nich. Jsou na nich příslušníci 82. vzdušné divize. Na jedné stojí i s afghánskými policisty u nohou muže, který na sobě odpálil výbušniny, na druhé u těla povstalce, kterého zastřelili, protože se snažil nastražit u cesty bombu. [více zde]

Podle deníku působili příslušníci zmíněné divize v provincii Zábul na jihovýchodně Afghánistánu od února 2010. V tomtéž roce byly také snímky pořízeny.

Není to poprvé, kdy na veřejnost unikly fotografie s Američany pózujícími v Afghánistánu nad těly zabitých. Obzvláštní pobouření vyvolaly v lednu fotky vojáků močících na mrtvoly. [celá zpráva]

Pentagon chtěl zveřejnění zabránit

Los Angeles Times zveřejnění nových snímků avizovaly a armáda ihned zahájila vyšetřování. „Pózování s těly z důvodů, které nebyly oficiálně povoleny, je porušením pravidel,“ uvedl armádní mluvčí George Wright. Dodal, že velení přijme „adekvátní opatření“ proti těm, kdo se s mrtvolami fotili. Podle další zástupkyně armády Margaret Kageleiryové byla většina příslušníků z fotografií už identifikována.

Snímky listu poskytl voják, jehož jméno redakce chrání. Příslušník 4. bojové brigády jmenované divize chtěl údajně zveřejněním fotek upozornit na nebezpečí nedostatečného vedení a upadající disciplíny, které podle něj vedou k ohrožení bezpečnosti amerických vojáků.

Pentagon se snažil redakci publikaci záběrů rozmluvit, ale uspěl jen částečně - LA Times nezveřejní jen některé z nich. Fotografie podle zástupce Pentagonu kapitána Johna Kirbyho „rozhodně nereprezentují charakter a profesionalitu velké většiny vojáků v Afghánistánu, nicméně mají teď potenciál vyvolat opačné mínění v myslích Afghánců a vést k násilí a možná zbytečným obětem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám