Hlavní obsah

Ledním medvědům na Aljašce vypadávají chlupy

Anchorage

Lední medvědi na Aljašce přicházejí o srst. Alopecii, čili nemoc, při níž dochází ke ztrátě ochlupení, tam diagnostikovali u devíti z 33 zkoumaných medvědů, informovala americká geologická služba USGS.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

“Spousta informací nám schází. Nevím ještě, zda čelíme nějaké nové anomálii,” prohlásil šéf výzkumníků USGS na Aljašce Tony DeGange. “Naše záznamy naznačují, že je to neobvyklé, ale nikoliv bezprecedentní,” dodal s tím, že podobná ztráta ochlupení byla u medvědů zaznamenána už mezi lety 1998 a 1999. Tehdy alopecie postihla deset ze 48 medvědů.

“Z odběrů vzorků tkáně jsme tehdy příčinu nezjistili,” poznamenal DeGange.

Tentokrát ale výzkumníci u města Barrow v jižní části Beaufortova moře současně řeší úmrtí šesti desítek tuleňů kroužkovaných a také mrožů, které, jak se zdá, postihl stejný neduh. Narozdíl od tuleňů a mrožů se lední medvědi jinak zdají být zdraví.

“Nedaří se nám zjistit příčiny úmrtí tuleňů a mrožů. Nevíme, zda jsou ty případy jen náhodně podobné, anebo spolu souvisí,” doplnil DeGange. Podle USGS už podobné symptomy zaznamenali též u mrožů v Kanadě a Rusku.

Vědci se mimo jiné domnívali, že by se zvířata mohla potýkat s následky jaderné havárie v japonské Fukušimě z loňska. První testy to však vyloučily.

Odborníci z USGS sledují lední medvědy na Aljašce od roku 1984.

Lední medvěd útočí na velké stádo mrožů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám