Hlavní obsah

NASA zveřejnila snímky Saturnova měsíce

– Pasadena • Aktualizováno
Novinky,

Americká kosmická agentura NASA zveřejnila v úterý snímky druhého největšího Saturnova měsíce Rhey. Pořídila je sonda Cassini. Na snímcích pořízených ze vzdálenosti 50 000 kilometrů od povrchu jsou vidět krátery na zmrzlém povrchu Rhey.

Foto: NASA

Saturnův měsíc Rhea na záběru sondy Cassini

Článek

Sonda zachytila krátery zjizvený ledový povrch měsíce. Zachytila i stranu měsíce odvrácenou od Saturnu. Na záběrech jsou i dvě velké prolákliny Mamaldi a Tirawa o průměru 480 a 360 kilometrů i jeden nejmladších útvarů na povrchu Rhey, paprsčitý kráter Inktomi.

Foto: NASA

Saturnův měsíc Rhea na záběru sondy Cassini

Foto: NASA

Saturnův měsíc Rhea na záběru sondy Cassini

Rhea má průměr 1530 kilometrů. Je druhým největším Saturnovým měsícem po Titanu. Má relativní nízkou hustotu, což naznačuje, že ji tvoří ze 75 procent led.

Saturn obíhá  ve vzdálenosti 527 000 kilometrů. Patří mezi čtyři vnější měsíce planety. Saturn má na šedesát měsíců, které jsou sdruženy v několika skupinách. Část jich je dokonce mezi planetou a jejími prstenci.

Foto: NASA

Rhea na záběru z března 2010

Sonda Cassini, na jejímž vzniku se podílely i Evropská kosmická agentura ESA a italský úřad pro vesmír, odstartovala v roce 1997. K Saturnu se dostala v roce 2004.

Foto: NASA

Saturnův měsíc Rhea na záběru sondy Cassini

Foto: NASA

Rhea před Titanem na záběru z prosince 2011

Reklama

Související témata:

Související články

Prstence Saturnu zazářily na nových snímcích

Vynikající fotografii Saturnu a jeho prstenců v přirozených barvách zveřejnil na svých stránkách americký Národní ústav pro letectví a vesmír. Na snímku, který...

Saturn ukázal osmý prstenec

Dosud neznámý prstenec Saturnu zachytila na posledních snímcích sonda Cassini. Objev oznámil profesor Carl Murray z londýnské univerzity na středeční...

Vědci nabídli lepší snímky z povrchu Titanu

Vědci z Evropské vesmírné agentury (ESA) v sobotu nabídli veřejnosti dokonalejší snímky Titanu. Tři fotografie tohoto měsíce Saturnu ukazují světle oranžový...

Výběr článků

Načítám