Hlavní obsah

USA půjdou po krku teroristům z vlastních řad

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Americká vláda poprvé veřejně potvrdila, že každý Američan plánující ze zahraničí útoky proti své vlasti je legitimním cílem. V pondělí to na tiskové konferenci v Chicagu prohlásil ministr spravedlnosti Eric Holder.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Článek

Holder řekl, že „smrtící síla“ bude jednat podle válečného práva. Někdy ale podle něj musí vláda jednat rychle, a v takovém případě je nepraktické čekat na povolení od soudu.

„Vojenští a civilní představitelé musí často přijímat rychlá rozhodnutí,“ prohlásil Holder s tím, že v takových situacích existuje riziko vedlejších škod. „To všechno závisí na expertize a informacích, jež jsou zrovna k dispozici, a ty může mít ihned k dispozici jen exekutiva,“ dodal ministr.

Holder upřesnil, že síla by byla použita jen v případě předního člena Al-Káida nebo podobné teroristické organizace, kterého není možné chytit, anebo existuje riziko, že by kvůli jeho zadržení bylo ublíženo jiným osobám.

„Princip lidskosti si od nás žádá použití zbraní, které nepřinesou zbytečné utrpení,“ uvedl Holder a dodal: „Tyto principy nám nezakazují použít 'neviditelné' a technologicky vyspělé zbraně“.

V praxi nic nového

Americká vláda pondělním vyhlášením doktríny jen potvrdila pravidla již stávající praxe. Bezpilotní letouny CIA už za vlády George W. Bushe podnikaly nálety proti hledaným osobám v Afghánistánu i Pákistánu. V poslední době přibyly hlavně cíle v Jemenu. Právě tam loni v září Američané zabili duchovního Anwara al-Awlakiho, který pocházel z USA a vyzýval k útokům proti Spojeným státům.

Holder na tiskové konferenci v Chicagu odmítl hovořit o nynějších programech proti Američanům, kteří představují zahraniční hrozbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám