Hlavní obsah

Našel jsem vrak lodi s nákladem platiny za tři miliardy, tvrdí Američan

Novinky, rei

Americký hledač pokladů oznámil objevení vraku lodi z doby druhé světové války. Na lodi se podle jeho slov nachází platina, která má dnes hodnotu tři miliardy dolarů (téměř 60 miliard korun).

Foto: ČTK/AP

Greg Brooks ukazuje fotografii potopené lodi i video pořízené u vraku.

Článek

Greg Brooks ze státu Maine tvrdí, že vrak lodi SS Port Nicholson se nachází asi 80 kilometrů od východního pobřeží Spojených států. Britské obchodní plavidlo se potopilo v roce 1942 po zasažení torpédem z německé ponorky. Při útoku tehdy zemřelo šest lidí.

Brooks loď našel už před čtyřmi lety, ale tajil to, protože si chtěl zajistit právo na odměnu. Majetková práva nicméně ještě vyřešena nebyla, upozornila stanice BBC. Britská vláda chce počkat na případné vyzvednutí nákladu, než se o něj přihlásí. Právník, který ji zastupuje, má o přítomnosti platiny na palubě pochybnosti. „Náš prvotní průzkum naznačil, že tam byly hlavně stroje a vojenské zásoby,“ řekl.

Náklad platiny ale zmiňuje účetní kniha amerického ministerstva financí. „Bílým zlatem“ splácel Sovětský svaz Američanům dodávky válečného materiálu. Brooks má k dispozici video z vraku, na němž je platinový odlitek. Kolem jsou tři desítky krabic, o nichž se hledač pokladů domnívá, že obsahují další cihličky. Je přesvědčen, že loď vezla 71 tun platiny.

Brooks doufá, že se svými spolupracovníky poklad ze dna moře vyzvedne ještě tento měsíc. „Dostanu ho ven, i kdybych měl vyzvednout z vody celou loď,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám