Hlavní obsah

Světový rekord: Šestnáctiletá obeplula sama svět

• Aktualizováno
Novinky, rei

Teprve šestnáctiletá dívka z Nizozemska se stala nejmladším člověkem v dějinách, jenž sám obeplul svět. Plavbu dlouhou přes 40 000 kilometrů završila po roce a dni od vyplutí. Do cíle, na karibský ostrov Svatý Martin, dorazila Laura Dekkerová v sobotu odpoledne místního času. Uvedla to agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Mladá Nizozemka obeplula sama svět

 
Článek

Mladou Nizozemku v přístavu vítaly desítky lidí, kteří jí na uvítanou postavili improvizovaný most, jenž měl vyznačovat pomyslnou cílovou pásku.

"Byly chvíle, kdy jsem si sama říkala: 'Co tady ksakru dělám?'. Ale skončit jsem nikdy nechtěla. Splnila jsem si sen," řekla rekordmanka po dokončení plavby.

BEZ KOMENTÁŘE: Šestnáctiletá Nizozemka obeplula sama světVideo: LauraDekker.nl

Foto: ČTK/AP

Dekkerová přistává na Svatému Martinovi.

Dekkerové je přesně 16 let a čtyři měsíce. Dosud nejmladším člověkem, který sám obeplul svět, byla o půl roku starší Australanka Jessica Watsonová, jež plavbu podnikla před dvěma roky.

Dekkerová se na své více než 11 metrů dlouhé jachtě Guppy musela potýkat s týdny samoty a obavami z pirátů. Na lodi se také učila a psala domácí úkoly.

V Guinessově knize nebude

Do Guinessovy knihy rekordů ale její úspěch zapsán nebude. Její podnik provázely rozepře s úřady a soud. Dívka chtěla plavbu podniknout už jako třináctiletá, v čemž ji podporoval její otec, který s ní od rozvodu s matkou nežije. To se nelíbilo sociálnímu úřadu, který případ dohnal k soudu.

Foto: ČTK/AP

Rekordmanku v cíli vítaly desítky lidí.

Ten po 10 měsících plavbu povolil pod podmínkou, že dívka popluje ve větší lodi, než bylo plánováno, nakoupí si lepší navigační přístroje, absolvuje kurz první pomoci a zapíše se do korespondenčního školního kurzu. Právě z důvodu soudních sporů Guinessův výbor upustil od zapsání rekordu do slavné knihy a nehodlá tak činit ani v případě budoucích úspěšných pokusů, protože "nechce podporovat nebezpečné jednání mladých lidí".

Foto: ČTK/AP

Dekkerová v cíli ukazuje svůj pas plných razítek z různých zemí.

Mladá námořnice zatím neví, zda se do rodné země vrátí, soudní pře v ní podle jejích slov zanechala hořkost.

Dekkerová už jako dvanáctiletá uskutečnila sólovou plavbu z Nizozemska na britské ostrovy.

Anketa

Měly by být výjimečné plavby mladých lidí zapisovány do Guinessovy knihy rekordů?
Ano
88,2 %
Ne
11,8 %
Celkem hlasovalo 16349 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám