Hlavní obsah

Washington údajně varoval Izrael před úderem proti Íránu

Američtí představitelé se stále více obávají, že Izrael připravuje přes americké námitky vojenskou akci proti Íránu a zintenzivnili plány na ochranu amerických zařízení v oblasti pro případ konfliktu. Napsal to americký deník The Wall Street Journal (WSJ).

Článek

Prezident Barack Obama, ministr obrany Leon Panetta a vysocí představitelé armády opakovaně soukromě varovali izraelské představitele před hrozivými důsledky útoku. Podle WSJ chtějí, aby Izrael poskytl více času sankcím a dalším krokům, které mají přimět Írán opustit jeho údajné úsilí o získání jaderných zbraní.

Obama hovořil ve čtvrtek telefonicky s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a předseda sboru náčelníků štábů bude příští týden jednat v Izraeli s představiteli izraelské armády, uvedl WSJ.

Američané varovali Írán před tím, aby reagoval na sankce uzavřením strategického Hormuzského průlivu a Teherán zase obviňuje USA a Izrael ze zavraždění íránského jaderného vědce. Současně obě strany ale podle všeho podnikly kroky k oslabení napětí. Írán souhlasil s přijetím delegace jaderných inspektorů OSN a Američané dvakrát zachránili íránské námořníky.

Pentagon se připravuje na odvetu Íránu

Podle amerických představitelů se armáda připravuje na případné reakce na izraelský útok na Írán, včetně možnosti, že by proíránské šíitské milice v Iráku napadli americké velvyslanectví v Bagdádu. USA se domnívají, že jejich velvyslanectví a další diplomatické mise v Iráku jsou zranitelnější po stažení amerických vojáků ze země, kde má ale nadále zůstat na 15.000 Američanů. Washington má také 15.000 vojáků v Kuvajtu, z velké části kvůli odstrašení Íránu. Přesunul do oblasti Perského zálivu i druhou letadlovou loď.

Podle amerických zdrojů armáda také přesunuje do oblasti letadla a další vojenská zařízení, píše WSJ. Odradit Írán od nepřátelských akcí mají i urychlené prodeje zbraní klíčovým spojencům v oblasti, včetně Spojeným arabským emirátům a Saúdské Arábii.

Izraelci tvrdí, že Netanjahuova vlády úzce koordinuje s Washingtonem reakci na íránskou hrozbu. "Izrael se domnívá, že posílené sankce spolu s věrohodnou vojenskou hrozbou by mohly odradit íránský režim od vývoje jaderných kapacit," řekl izraelský velvyslanec v USA Michael Oren.

Izrael odmítá možnost úderu na Írán vyloučit

Panetta a další američtí představitelé v posledních týdnech v soukromých rozhovorech chtěli od izraelských politiků ujištění, že nezaútočí na Írán. Ale izraelská odpověď byla nezávazná, uvedli američtí představitelé.

"Naše obavy se zvýšily," řekl vysoký představitel americké armády o možnosti izraelského útoku i přes americké námitky. WSJ připomíná, že Teherán překročil minulý týden jednu z "červených linií" vytýčených Izraelem, když začal obohacovat uran v podzemním zařízení Fardo u posvátného města Kom.

Přes těsné vztahy s Izraelem si Američané stále lámou hlavu nad izraelskými záměry. "U Izraelců je těžké určit co je chvástání a co ne," řekl bývalý americký představitel.

Někteří američtí zpravodajci si také stěžují, že americké špionážní služby věnují Izraeli jen malé zdroje. Někteří představitelé již dlouho tvrdí, že vzhledem k potenciálu Izraele zatáhnout USA do potenciálně výbušných situací by Američané měli věnovat více zdrojů na to, aby zjistili, jaké jsou skutečné záměry Izraele, napsal WSJ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám