Hlavní obsah

Těhotná matka obětovala život pro svou nenarozenou dceru

Novinky, Markéta Klánská
Oklahoma City

Jednačtyřicetiletá Stacie Crimmová doslova obětovala svůj život pro dceru. Během těhotenství se totiž ocitla před osudovou otázkou, když lékaři zjistili, že má rakovinu v pokročilém stádiu. Aby zachránila své dítě, odmítla chemoterapii, a vzdala se tak naděje na život.

Článek

Když se v březnu letošního roku Stacie Crimmová z Ryanu v Oklahomě dozvěděla, že je těhotná, brečela a smála se zároveň. Od lékařů totiž měla potvrzené, že nikdy nemůže otěhotnět. O tento jednoznačně radostný okamžik se ihned podělila se svým bratrem Rayem Phillipsem.

Jako samoživitelka začala v předstihu se všemi přípravami, nakupovala oblečky a upravovala svůj byt pro dítě. Už tehdy ale věděla, že něco není v pořádku. Trpěla totiž krutými bolestmi hlavy, dvojitým viděním a celým tělem jí otřásala zimnice.

„Bojím se o dítě. Doufám, že přežiju dostatečně dlouho, abych dítě přivedla na svět. Když se mi něco stane, postarej se o dítě,“ tak zněly některé ze zpráv, které v tu dobu posílala svému bratrovi.

Bolesti nemizely a Crimmová navštívila mnoho lékařů. Až vyšetření na CT, které podstoupila v červenci, odhalilo hrozivou diagnózu, rakovinu hlavy a krku. Najednou si tedy musela vybrat mezi svým životem a životem ještě nenarozené dcery. Podle Phillipse prý neváhala a jednoznačně upřednostnila dceru. Odmítla chemoterapii, která jí mohla zachránit život, a těšila se, až obejme své dítě.

Vytrvalý boj

Nedlouho poté, 16. srpna, doma zkolabovala a musela být převezena do nemocnice. Podle lékařů se tumor začal v mozku příliš rozšiřovat a pozvolna vysávat její život. O dva dny později náhle klesla i srdeční aktivita jejího dítěte a 90 minut nato se srdce Crimmové zcela zastavilo.

Lékařům se podařilo ženu resuscitovat, pro jistotu však provedli císařský řez. Světlo světa tak spatřila malá Dottie Mae o váze 0,935 kilogramu. Matka i dcera skončily na jednotce intenzivní péče, každá však v jiné části nemocnice.

Crimmová ale ukázala svou nezdolnou vůli a sílu. Agresivní rakovině, která ji připravila o oko a paralyzovala jí krk, úspěšně vzdorovala. Situace vypadala chvíli nadějně, ale její stav se začal opět zhoršovat, až 8. září vyústil v další zástavu srdce. I z toho se ovšem matka jako zázrakem dostala, zřejmě totiž toužila alespoň jednou spatřit svou dceru.

„Měla rakovinu mozku v posledním stádiu a nikdy nespatřila své dítě, které pro ni znamenalo všechno na světě,“ řekla zdravotní sestra Agi Beová.

Splněná přání

Po zvážení veškerých rizik tedy Beová za pomoci celého týmu lékařů a rodiny přivedla malou Dottie k její matce. Zdravotní sestry opatrně vyndaly miminko z inkubátoru a položily ho matce na hruď. Několik minut si matka s dcerou hleděly do očí. Byla to tak dojemná chvíle, že nikdo z přítomných neřekl ani slovo a nikdo nedokázal zadržet slzy. O tři dny později Stacie Crimmová zemřela.

Minulý týden ale Ray Phillips splnil slib, který dal sestře, a zdravou, více než dvoukilovou Dottie si vzal k sobě domů, kde ji bude s manželkou vychovávat po boku dalších čtyř dětí, uvedla regionální televize News OK.

Reklama

Výběr článků

Načítám