Hlavní obsah

FBI se obává obdobného teroristického útoku, jaký zasáhl USA 11. září

Aktualizováno

Ani po deseti letech od leteckých útoků na New York a Washington z 11. září nepřestávají být Američané ostražití. Týden před výročím této smutné události vydaly Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo vnitřní bezpečnosti varování před možným teroristickým útokem. Úřady nemají žádné konkrétní informace o teroristické hrozbě, přesto budou zpřísňovat z preventivních důvodů bezpečnostní opatření, uvedla v neděli agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teroristický útok v New Yorku z 11. září 2001Video: Reuters

 
Článek

Podle amerických bezpečnostních úřadů se teroristická síť Al-Káida, která stála i za útoky z 11. září, snaží najít způsob, jak využít k útoku americká letadla. Teroristé údajně zvažují možnost, že by si pronajali menší letouny a naplnili je výbušninami.

"Al-Káida a její odbočky mají trvalý zájem na získání leteckého výcviku, zejména pro malá letadla," uvádí společný materiál obou úřadů. Teroristická síť se údajně také snaží využít své sympatizanty v západních zemích, kteří by se mohli stát leteckými instruktory pro členy Al-Káidy.

Letecká bezpečnost je v současnosti na vyšší úrovni než před deseti lety, kdy teroristé využili unesená letadla k útokům na mrakodrapy newyorského Světového obchodního střediska (WTC). Podle amerických bezpečnostních úřadů ale Al-Káida stále uvažuje o možnosti útoku na letadla nebo s jejich využitím, neboť podobný atentát by si vyžádal mnoho obětí a zaplnil by titulní stránky novin.

Teroristická hrozba s využitím malých letadel není ničím novým. Už po útocích ze září 2001 americká vláda zakázala létat tisícům malých strojů v obavě, že by je mohli teroristé využít k dalším atentátům. V letech 2002 a 2003 americké úřady údajně odhalily, že Al-Káida chtěla pomocí letadel s výbušninami zaútočit na americkou válečnou loď v Perském zálivu a na americký konzulát v pákistánském Karáčí.

Útoky z 11. září

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

• Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.

• Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.

Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.

• Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám