Hlavní obsah

USA mění globální válku proti teroru za levnější chirurgické zákroky

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy mění taktiku boje s teroristy. Už se s nimi nebudou střetávat v tvrdých a nákladných bitvách a ustoupí také od rozsáhlých akcí v zahraničí, kde jsou američtí vojáci vnímáni jako okupanti. Více míní spoléhat na útoky bezpilotních letadel a bleskové přepady speciálních komand. Terčem už nemají být všechny teroristické skupiny na celém světě. Má jít hlavně o ochranu USA před útoky.

Foto: Kevin lamarque, Reuters

Obamův poradce pro boj s terorismem a bezpečnost John Brennan popisuje průběh zásahu

Článek

O nové strategii informoval protiteroristický poradce Bílého domu John Brennan. Podle něj je hlavním cílem ochrana USA: „Je to první protiteroristická strategie, ve které se protiteroristické úsilí se prioritně soustřeďuje na území USA.“ Podrobnosti o ní přinesl List Washington Post.

Podle Brennana doktrína přihlíží k rostoucí hrozbě terorismu uvnitř USA, kde se al-Káida snaží verbovat atentátníky. Na dopadení potenciálních teroristů a jejich verbířů budou vynaloženy větší finanční prostředky. Objevila se i nová generace teroristů, kteří už vyrůstají na územích, kde útočí, ať už je to Británie nebo i USA.

Brennan také otevřeně uvedl, že „protiteroristickou strategií není bojovat s každou teroristickou organizací v každém koutě světa“.

Chirurgické zákroky 

USA chtějí ustoupit od rozsáhlých válek, které vyčerpávají zemi ekonomicky a které jako "okupace muslimských zemí" dodávají Al-Káidě propagandistickou munici. Budou podporovat cizí státy, aby s al-Káidou bojovaly vlastními silami. K polním operacím bude americká armáda využívat "unikátních technologií", jako jsou bezpilotní letouny.

Při operacích v zahraničí bude kladen důraz na akce přesně zacílené na jednotlivé skupiny vyššího velení. "Nejlepším útokem není vždy rozmístění velkých armád v zahraničí, ale zasazení cílených, chirurgických úderů proti skupinám, které nás ohrožují," řekl Brennan.

Podle AP se na takových akcích budou podílet hlavně zpravodajské služby a speciální operační útvary včetně Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Al-Káida je hlavním terčem, i když byla notně oslabena

Podle něj se soustřeďuje úsilí na al-Káidu, která představuje hlavní hrozbu pro USA. Al-Káida přišla se strategií útočit na USA. Prakticky každá velká odbočka Al-Káidy založená bin Ládinem ale podle něj "ztratila za posledního dva a půl roku svého klíčového vůdce nebo polního velitele", řekl. Upřesnil, že to platí o teroristických skupinách na Arabském poloostrově a ve východní Africe i o bojovnících Tálibánu v Pákistánu, i když hlavní stan al-Káidy stále představuje hrozbu.

Porážka al-Káidy podle něj „nevyžaduje globální válku" s terorismem, ale zaměřit se vedle Pákistánu na specifické regiony, jako je Jemen, Somálsko, Irák a sever Afriky. „Postoj prezidenta Obamy k boji proti terorismu je pragmatický, ne ideologický,“ zdůraznil Brennan. „Reflektuje vývoj v porozumění hrozbě a odráží i schopnosti naší vlády a kapacitu našich partnerů a nástroje a techniku, kterou máme k dispozici.“

Krvavé zkušenosti

Strategie zveřejněná týden po oznámení prezidenta Baracka Obamy o postupném stahování amerických sil z Afghánistánu do konce roku 2014 reflektuje tvrdé zkušenosti z bojů v Iráku i v Afghánistánu, kde velké protiteroristické operace často vedly k tomu, že se obyvatelé přiklonili na stranu teroristů, protože americké vojáky vnímali jako okupanty, zvláště když si jejich akce vyžádaly oběti. Obyvatelé pak snadno podlehli tvrzení militantů, že oni bojují za svobodu země.

Tvrdé boje si vyžádaly ztráty i na americké straně, které občané USA vzhledem k délce trvání konfliktů vnímali stále citelněji a odpor vůči nasazení vojáků v cizině rostl, zvláště když výsledky nebyly vždy jednoznačné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám