Hlavní obsah

Manželka bin Ládina při zásahu nezemřela, naopak potvrdila identitu Usámy

Novinky,

Identitu Usámy bin Ládina zastřeleného při útoku amerického komanda potvrdila jeho žena. Ta nebyla při akci zabita, jak se dříve uvádělo, ale jen zraněna, napsal v pondělí list New York Times. USA byly připraveny bin Ládina i zajmout, ale jen v případě, že by to neohrozilo zasahující jednotky.

Foto: Kevin lamarque, Reuters

Obamův poradce pro boj s terorismem a bezpečnost John Brennan popisuje průběh zásahu.

Článek

Bin Ládin byl zabit dvěma ranami - jednou do hlavy a duhou do hrudi - až na konci přestřelky, uvedl list London Evening Standard. Střílet měli po americkém komandu jen jeho strážci. Tím list posílil spekulace, že bin Ládina bylo možné dopadnout živého.

Poradce amerického prezidenta Obamy pro bezpečnost John Brennan ale uvedl, že kdyby byla příležitost, tak by komando bin Ládina dopadlo živého. „Jestliže by byla příležitost dostat bin Ládina živého, kdyby nepředstavoval žádné nebezpečí, jednotlivci účastnící se akce by toho byli schopni a byli na to připraveni.“ Podle něj to ale byla vzdálená možnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde se skrýval Usáma bin LádinVideo: Reuters

Bin Ládinova žena nebyla při akci zabita, ale jen zraněna. Zabita byla jiná žena, která v domě žila, ale ta nesloužila jako živý štít, jak původně uvedl John Brennan. I on ale dříve naznačil, že jako živý štít mohla sloužit dobrovolně, takže ho spíš chtěla chránit vlastním tělem.

K identifikaci těla bylo použito několik metod. Kromě svědectví jeho manželky i programy umožňující počítačové srovnání fotografií obličeje z různých dob, a biometrické údaje, i když není jasné, jaké údaje měli Američané k dispozici, zda například měli otisky prstů.

Jeden z vysokých představitelů amerického úřadu pro vyšetřování FBI Michael D. Kirkpatrick také uvedl, že bin Ládin měl velmi typickou postavu. Na oblast, kde žil, byl nezvykle vysoký.

Jeho identitu potvrdil především test DNA. USA měly nejméně jeden vzorek DNA od jeho příbuzných, kteří žili v USA a léčili se tam. Jeden ze vzorků měl být od bin Ládinovy sestry. Brennan jen uvedl, že jednou z priorit bylo získat vzorky DNA od Usámových příbuzných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na bin Ládina jeho sousedé natočili na mobilVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Američané zabili Usámu bin Ládina

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím,...

Svět oceňuje bin Ládinovu smrt

Většina světových politiků ocenila zabití vůdce sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Přivítali to nejen evropští spojenci ve válce v Afghánistánu, tedy Francie,...

Výběr článků

Načítám