Hlavní obsah

Za atentátem na Kennedyho prý stál pokus získat tajné informace o UFO

Právo, Jiří Roškot

Za atentátem na prezidenta Johna F. Kennedyho 22. listopadu 1963 byl jeho pokus dostat se k supertajným informacím o UFO, tvrdí nová konspirační teorie o jeho smrti. Odvolává se na dopis, jímž Kennedy deset dnů před svou smrtí žádal CIA o poskytnutí přísně utajovaných poznatků kolem UFO, aby jimi rozptýlil případná podezření Moskvy, že pozorované jevy jsou špionážními aktivitami Spojených států.

Článek

Teorie vznikla spojením prezidentova dopisu zveřejněného CIA na žádost spisovatele Williama Lestera s již delší dobu známým přípisem šéfa CIA, kde odmítá blíže nespecifikovaný požadavek Kennedyho.

„Jak jsem s vámi už dříve hovořil… pověřil jsem Jamese Webba rozvinout se Sovětským svazem program společného vesmírného a měsíčního výzkumu. Velmi by napomohlo, kdybyste vyhodnotil případy vysokého ohrožení k tomu, aby byly vysvětleny v dobré víře, na rozdíl od zpráv zdrojů CIA a letectva USA,“ napsal Kennedy řediteli CIA Johnu McConemu.

„Je důležité, abychom jasně rozlišili zjištěné od neznámého pro případ, že by Sověti mylně zaměnili naši rozšířenou spolupráci za shromažďování zpravodajských informací o jejich obranném a kosmickém programu,“ dodal prezident v dopise.

CIA žádost odmítla

Šéf CIA však ve svém nedatovaném sdělení podřízené vyzval: „Informuji vás, že Lancer (krycí jméno ochranky pro Kennedyho) měl nějaké dotazy ohledně našich aktivit, což nemůžeme dopustit… Zašlete, prosím, své názory ne později než v říjnu.“

Tuto částečně ohořelou listinu zaslal v roce 1999 poštou „ufologovi“ Timothy Cooperovi anonymní agent CIA z let 1960–74 s tím, že ji zachránil při pálení citlivých složek. Pravost dokumentu potvrzuje jiný specialista na UFO Robert Wood, jenž podrobil stáří papíru i inkoustu analýze soudního znalce.

Reklama

Výběr článků

Načítám