Hlavní obsah

Soukromý lékař stříhal při pozdních potratech vyjmutým plodům míchu

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Nůžkami přestřihl krční míchu nejméně sedmi plodům při pozdních potratech americký lékař Kermit Gosnell (69), jenž bez aprobace vydělával milióny dolarů za zdmi své špinavé kliniky v chudé části Filadelfie. Barbarské poměry na klinice veřejností otřásly o to víc, že přetrvávaly navzdory stížnostem kvůli nečinnosti kontrolních úřadů.

Článek

Případ odstartovalo až loni v listopadu vyšetřování smrti 41leté těhotné imigrantky z Bhútánu na předávkování anestetiky. Kromě Gosnella se specializací praktického lékaře neměl nikdo z jeho personálu zdravotnické vzdělání. Pacientky tu po zákrocích končily s deformovanými dělohami a dalšími vnitřními orgány. „Po budově byly v mrazácích tašky a lahve s předčasně narozenými plody,“ citovala prokurátora Setha Williamse televize ABC.

Ke Gosnellovi chodily na zákrok ženy, které nestihly legální interrupci, tedy do 24 týdne těhotenství. Podle vyšetřovatelů plod vyjmul buď chirurgicky rozříznutím dělohy, nebo injekčně vyvolal potrat. Ženy nechával při tom, že plod byl už mrtvý. Nejdelikátnější případy prováděli s manželkou po nedělích, kdy byla klinika oficiálně zavřená. Záznamy o klientkách pak vozili domů a hned je ničili.

Gosnell inkasoval za případ od 325 po tři tisíce dolarů. Během zhruba třicetileté praxe mohl nůžkami usmrtit podle odhadů až stovky novorozenců –  záznamy však chybějí. Je však podezřelý i ze zavinění smrti 20leté pacientky, která se mu svěřila do péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám