Hlavní obsah

Pořád se k nám chováte jako impérium, kritizoval USA brazilský prezident

– Brasília
Novinky, rei

Spojené státy se i pod vedením Baracka Obama chovají k Latinské Americe a chudým zemím jinde ve světě jako impérium. V pondělí to při svém setkání s novináři uvedl odcházející brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

Lula, kterého v úřadu na Nový rok nahradí jeho spojenkyně Dilma Rousseffová, jež se stane první ženou v čele země, naznačil, že je frustrován nedostatečnou změnou v zahraniční politice USA po zvolení Baracka Obamy. „Chtěl bych, aby vztahy Spojených států s Latinskou Amerikou byly jiné než dnes,“ řekl před novináři v hlavním městě Brasílii.

„Američané nemají pro Latinskou Ameriku optimistickou vizi. Vždy se k nám chovali jako impérium k chudým zemím. To se musí změnit. Pravdou je, že se ve Spojených státech nic nezměnilo. Pokládám to za smutné,“ dodal Lula.

Americký prezident přitom kdysi svého brazilského kolegu označil za nejpopulárnějšího politika planety a předpokládalo se těsné spojenectví obou zemí. Brazílie však později Američany nepotěšila zprostředkováním výměny jaderného paliva mezi Íránem a Tureckem a spoluprací Luly s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem. Počátkem prosince navíc Brazílie, stejně jako další jihoamerické země, uznala nezávislost Palestiny na Izraeli, spojenci USA.

Lula úřad opouští jako nejpopulárnější prezident Brazílie. Nedávno naznačil, že by se rád do prezidentské funkce vrátil. V úterý upřesnil, že bude-li Rousseffová v příštích volbách znovu kandidovat, bude i jeho kandidátem.

Reklama

Výběr článků

Načítám