Hlavní obsah

Palinová chce stíhat špičky WikiLeaks stejně jako vůdce al-Káidy

– Washington
Novinky,

Přední americká konzervativní politička Sarah Palinová požaduje, aby byli zakladatelé serveru WikiLeaks pronásledování stejně jako vůdci Tálibánu a al-Káidy. Současně obvinila vládu prezidenta Baracka Obamy z nekompetentnosti, protože nedokázala zabránit zveřejňování diplomatických depeší, které unikly, píše Daily Telegraph.

Článek

Palinová se v blogu na své facebookové stránce podivila, že zakladatel stránky Julian Assange není stíhán stejně jako teroristi. O Assangeovi napsala: „On je antiamerický operativec s krví na svých rukou. V minulosti zveřejnil tajné dokumenty, které odhalily identitu více než stovky afghánských informátorů Tálibánu. Proč není stíhán se stejnou naléhavostí jako vůdci Tálibánu a al-Káidy?“

Z aféry se snaží vytlouci politický kapitál a tvrdě se pouští do Obamovy vlády. „Poslední kolo zveřejňování tajných amerických dokumentů pomocí pochybné organizace jménem WikiLeaks nastolilo vážné otázky ohledně neschopnosti Obamovy administrativy se potýkat s tímto fiaskem. Za prvé a především, jaké kroky byly podniknuty, aby zastavily ředitele WikiLeaks v šíření tohoto vysoce citlivého tajného materiálu zvláště, když už takový materiál v předchozích měsících zveřejnil ne jednou, ale dvakrát?“

Palinová současně vyzývá, aby byly uplatněny nejmodernější technické a kybernetické prostředky, které by zabránily úniku a diví se, že už se tak nestalo. „Použili jsme všechny kybernetické prostředky, co máme k dispozici, aby byly permanentně odstaveny WikiLeaks? Byli jednotlivci pracující pro WikiLeaks na uniklých dokumentech vyšetřováni? Neměli by být přinejmenším zmrazeny jejich finanční prostředky, jako v případě jednotlivců, kteří materiálně podporují teroristické organizace?“ Palinová jaksi pominula, že hlavní podezřelý, armádní analytik Bradley Mannig, už čelní soudnímu procesu.

Palinové hlavně vadí, že Bílý dům nezasáhl už v červenci, kdy unikly tajné informace z Afghánistánu a nenařídil tehdy zpřísnit bezpečností protokoly, aby se už do sítí pro sdílení tajných informací nikdo tak snadno nedostal. Zřejmě ji nenapadlo, že dokumenty měl možná už někdo stažené.

„Jsme ve válce. Američtí vojáci jsou v Afghánistánu, aby chránili naše svobody. Berou zajištění bezpečnosti Ameriky vážně. Bylo by skvělé, kdyby mohli počítat s tím, že jejich vláda bude stejně odpovědná v tomto životním úkolu,“ píše ve vypjatém vlasteneckém tónu Palinová, která by ráda vystřídala Obamu v Bílém domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám