Hlavní obsah

U Kalifornie pozorovali start záhadné rakety

Novinky, BBC, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Start záhadné rakety u pobřeží Kalifornie zaznamenala v pondělí večer místního času kamera v helikoptéře americké zpravodajské televize CBS News. Pentagon dlouho mlčel, ve středu přišel s vysvětlením, že jev způsobilo letadlo a jedná se o šmouhy vodní páry.

Článek

Kameraman CBS News z helikoptéry nad Los Angeles zachytil stoupající objekt zanechávající za sebou kouřovou stopu. Vypadal jako raketa vypálená z moře zhruba 60 kilometrů od kalifornského pobřeží.

"Nic nenaznačuje, že by šlo o něco jiného než o letadlo," řekl mluvčí ministerstva obrany David Lapan. Informace správy amerického civilního letectví ukázaly, že nešlo ani o žádný neidentifikovaný předmět, který by se rychle pohyboval v té době v této oblasti, dodal mluvčí.

Za normálních okolností by odpálení rakety vyžadovalo řadu oznámení a povolení z různých míst. Tentokrát však nikdo o ničem neví. Není ani jasné, zda byla střela odpálená ze země či ze vzduchu. Objevily se také informace, že videozáznam je zfalšovaný.

Expert: je to normální letadlo

"Je to optický klam, objekt vypadá, jako by stoupal, zatímco se ve skutečnosti pohybuje směrem ke kameře. Navíc je na raketu příliš pomalý. Ve světle zapadajícího slunce lze pozorovat kondenzační čáru stovky mil daleko až k horizontu," řekl CNN bezpečnostní odborník John Pike.

Jeho domněnku potvrdil i důstojník americké armády, který si nepřál být jmenován. Také podle něj mohla kondenzační čára vlivem optické iluze vypadat, jako by stoupala, ovšem ve skutečnosti byla v rovině.

"Neschopnost Pentagonu hlavním skandálem"

"Jak je možné, že je vláda tak špatně organizovaná, že nemůže sehnat někoho, kdo poskytne toto jednoduché vysvětlení... Myslím, že o to tu jde především," zlobí se Pike.

"Je to šílené, když si vezmete, kolik za ně utrácíme peněz, kolik je tam technicky kompetentních lidí, ale nemohou vysvětlit něco tak neuvěřitelně očividného," nešetří kritikou expert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám