Hlavní obsah

Války v Iráku a Afghánistánu vyjdou na 4 až 6 biliónů dolarů, za nárůst mohou veteráni

– Washington
Novinky,

Války v Iráku a Afghánistánu Spojené státy přijdou na čtyři až šest biliónů dolarů, uvedli ve středu autoři dva roky staré knihy Válka za tři bilióny, nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz a profesorka Harvardovy univerzity Linda Bilmesová, uvádí časopis Stars And Stripes. Odhady zvedla péče o veterány, která přijde na 1,3 biliónu.

Foto: Profimedia.cz

O zvýšených nákladech informoval ekonom Josepf E. Stiglitz.

Článek

Čísla uváděna v knize byla původně kritizována jako vysoká. [celá zpráva]

Stiglitz s Bilmesovou přesto výrazně zvýšili svůj dva roky starý odhad. Podle nich za nárůstem nákladů stojí mnohem vyšší počet veteránů, kteří po vojenské službě potřebují lékařskou péči.

O 30 procent více, než vědci původně předpokládali, také vzrostly náklady na zdravotní péči. Původní odhad tak zhruba o bilión narostl na čtyři bilióny. Nyní kongresový výbor pro veterány odhaduje, že péče o veterány přijde na 1,3 biliónu, píše The Washington Post.

Podle Bilmesové již zdravotní péči placenou ministerstvem pro záležitosti veteránů vyhledalo kolem 600 000 vojáků z 2,1 miliónu mužů a žen, kteří dosud bojovali v Iráku či Afghánistánu. Asi půl miliónu vojáků pak kvůli trvalým následkům bojových zranění požádalo o nějakou podporu.

Foto: Profimedia.cz

Náklady na válku zvyšuje péče o veterány, jako je Marissa Strocková, která v Iráku v roce 2005 přišla o obě nohy.

Nárůst nákladů na veterány potvrdil i šéf výboru pro záležitosti veteránů Sněmovny reprezentantů Bob Filner.

Varoval, že mohou udělat velkou díru do rozpočtu: "Mohla by z toho být větší krize než z hrozících problémů výdajů na zdravotnictví a sociální zabezpečení. V možných dopadech jim konkuruje. Jde o další dávky, k nimž jsme se zavázali a které nás mohou přivést na mizinu."

Filner proto chce prosadit, aby vznikl zvláštní fond pro veterány, z něhož by se hradily dlouhodobé náklady válek. Podle Filnera by se každému zákonu obsahujícímu nějaké státní výdaje přidala desetiprocentní až patnáctiprocentní přirážka, která by šla do fondu, uvádí ČTK.

Výbor se náklady války bude zabývat na mimořádném čtvrtečním slyšení. Vystoupí na něm i oba ekonomové, kteří knihu napsali. Filnerův nápad zatím podporu nemá, píše list The Washinton Post

JOSEPH EUGENE STIGLITZ

Narodil se 9. února 1943 v Gary v americkém státě Indiana. Je ekonomem, držitelem Nobelovy ceny (2001) a někdejším šéfe Světové banky. Působí jako profesor na Kolumbijské univerzitě.

Je znám svými kritickými názory na globalizaci a volný trh.

LINDA BILMESOVÁ

Profesorka ekonomie na Harvardské univerzitě. Rovněž v minulosti působila ve Světové bance.

Válka v Afghánistánu začala v roce 2001, irácká válka o dva roky později. Zatímco z Iráku se Američané postupně stahují, v Afghánistánu počet vojáků zvyšují. Snaží se totiž zastavit sílící povstalecké hnutí Tálibán. Kvůli ostřejším bojům v zemi výrazně přibylo mrtvých a zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám