Hlavní obsah

V Brazílii se objevil toxický odpad z Česka

– Rio Grande

V Brazílii objevili na začátku srpna kontejner s 22 tunami toxického odpadku, který podle brazilského ministerstva životního prostředí pochází z České republiky. Úřady o tom informovaly v úterý. Do Ria Grande se dostal na lodi z Hamburku. Kontejner měl obsahovat plasty určené k recyklaci, ve skutečnosti v něm ale podle agentury AP byly prázdné obaly od čistících prostředků a špinavé pleny.

Foto: Profimedia.cz

Odpad v kontejneru dopravila firma Hanjin

Článek

V kontejneru určeném pro brazilskou firmu Recoplast nalezli inspektoři 3. srpna "kontaminované usazeniny", špinavé obaly na čistící prostředky a špinavé pleny, napsala AP. V průvodních dokumentech stálo, že obsah kontejneru pochází z České republiky.

Brazilský institut pro životní prostřední a obnovitelné přírodní zdroje IBAMA uvedl ve svém prohlášení, že odpad pochází z Česka a do přístavu Rio Grande se dostal na lodi z Hamburku. Export zprostředkovala hongkongská společnost Dasha. Z německého Hamburku kontejner dopravila do Brazílie korejská firma Hanjin Shipping.

Pokuty

Tato společnost musí nejpozději 26. srpna naložit odpad a vrátit jej zpět do Německa. Firma také dostala pokutu 852 000 dolarů. K případu se nevyjádřila.

Pokutu ve výši 227 000 dolarů má zaplatit i brazilská recyklační společnost. Prezident firmy Recoplast Recuperacao e Comercio de Plastico Daniel Marcon sdělil, že se míní proti verdiktu odvolat, protože si objednal čistý plast.

Porušení mezinárodních dohod

Předseda IBAMA Abelardo Bayma uvedl, že Německo i Česká republika porušily Basilejskou úmluvu z roku 1988. Jejím cílem bylo zabránit převážení toxického odpadu, které rozvinuté země vyvážely do rozvojových. „Porušení mezinárodní dohody je urážkou signatářů a v tomto případě ponížení Brazílie,“ řekl Beyma podle agentury DPA .

Podle úmluvy, kterou podepsala Brazílie i Německo, je nelegální vyvážet odpad určený k likvidaci, ale je legální jej vyvézt za účelem recyklace. V ČR vstoupila Basilejská úmluva v platnost v roce 1992.

Inspektoři IBAMA loni zachytili ve třech brazilských přístavech 89 kontejnerů s 1400 tunami toxického odpadu. Většinou byl označen jako plast určený k recyklaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám