Hlavní obsah

Obama je spokojen se summitem o jaderné bezpečnosti

Právo, Jiří Roškot (Washington)
Washington

Uspokojení nad konkrétními kroky, která mají zabránit jadernému terorismu, vyjádřil v úterý na závěr dvoudenního summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu prezident USA Barack Obama. Zástupci 47 zúčastněných zemí podle něj méně mluvili a více jednali. Potvrzuje to závěrečný dokument, jehož součástí jsou i konkrétní opatření a termíny, dokdy mají být uplatněna.

Článek

„Mohu oznámit, že jsme využili příležitost jako jednotlivé země, i jako mezinárodní společenství. Američané a svět budou bezpečnější,“ prohlásil Obama na tiskové konferenci. „Pokrok byl možný, protože jsme se nesešli, jen abychom hovořili, ale jednali,“ dodal s odvoláním na komuniké.

Dokument vyjadřuje jednomyslnou shodu o naléhavosti a vážnosti hrozby jaderného terorismu, potřebě do čtyř let zajistit všechen jaderný materiál, o povinnosti zemí mít materiály i zařízení na svém území pod plnou kontrolou a o posílení mezinárodní spolupráce.

Washington zve MAAE do svých laboratoří

„Potřebujeme posílit instituce, které už máme,“ zdůraznil americký prezident a zmínil OSN a Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) a další.

Obama řekl, že USA samy zpřísňují opatření v jaderných elektrárnách a pozvou MAAE k inspekci svých atomových výzkumných středisek. USA se také připojily ke kanadské výzvě shromáždit 100 miliard dolarů (1,85 biliónů Kč) na podporu jaderné bezpečnosti ve světě.

Také řada dalších zemí oznámila nová opatření přímo na summitu. Některé už před jeho začátkem. [celá zpráva]

Přijaté jednostranné závazky
Kanada se vzdá velkého množství obohaceného uranu
Chile se vzdává všech jeho zásob. Ukrajina s Mexikem oznámily, že udělají totéž
Argentina a Pákistán oznámily nová bezpečnostní opatření
Filipíny, Thajsko a Vietnam posílí existující mezinárodní smlouvy
Itálie, Japonsko, Indie a Čína založí další střediska pro nukleární technologie a výcvik odborníků.
Rusko oznámilo, že uzavře svůj poslední reaktor na výrobu plutonia pro zbraně
USA a Rusko podepsaly dohodu o konverzi 68 tun plutonia v jejich zbrojních skladech na palivo pro reaktory. Množství by stačilo pro výrobu 17 tisíc jaderných zbraní.

V ohnisku Irán

Velká pozornost se věnovala kontroverznímu íránskému jadernému programu.

Írán má podle Obamy v rámci Smlouvy o nešíření jaderných zbraní právo na mírové využívání jádra, ale vzhledem k opakovanému porušování svých závazků, svět zpochybňuje jeho úmysly.

Obama obhajoval i sankce, řekl, že často slýchá, že sankce nic nezmohou, na což reagoval slovy:  „Doufáme, že pro ně (pro Íránce) bude cena dost vysoká, aby přijali správné rozhodnutí,“ řekl.

V odpovědi na otázku, kdy nastolí na pořad izraelský jaderný program, Obama pouze řekl, že se k němu nebude vyjadřovat, ale že USA vyzývají všechny země, aby přistoupily ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní.

Oproti převládající skepsi o bezpečnosti pákistánského jaderného arzenálu vzhledem k vnitřní nestabilitě země Obama vyslovil uspokojení nad opatřeními, která Islámábád k ochraně nukleárních zbraní a zařízení přijal. Obama přitom varoval, že největším nebezpečím je, že se jaderných zbraní pokusí zmocnit teroristé.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám