Hlavní obsah

Obama povolil těžbu u pobřeží USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama povolil těžbu ropy a zemního plynu při pobřeží Spojených států. Prezident oznámil těžbu na východě Mexického zálivu. Krok následuje po dlouhodobé kritice ze strany opozičních republikánů, kteří učinili těžbu v pobřežních vodách jedním z hlavních bodů své kampaně.

Článek

Deník The Wall Street Journal (WSJ) uvedl, že vláda chce navíc nově vymezit, kolik ropy a plynu je podél atlantského pobřeží od středu USA na jih k dispozici. Odhady, z nichž se dnes vychází, jsou zastaralé už desetiletí.

Obama nepovolí nová těžební pole při pobřeží Atlantiku na severu nebo například u Kalifornie, kde je státní vedení dlouhodobě proti. Administrativa rovněž zamítla plány bývalého prezidenta George W. Bushe na zahájení těžby u Aljašky.

Obamův plán se vztahuje k letům 2012 až 2017, ale současně pozměňuje současný pětiletý plán, který platí do roku 2012. S těžbou ve východní části Mexického zálivu bude muset souhlasit Kongres a průzkum atlantského pobřeží začne nejdříve za několik měsíců, upozornil list.

Ze zálivu v současnosti pochází čtvrtina produkce 

Obama chce v Mexickém zálivu nově povolit těžbu na téměř deseti miliónech hektarů asi 200 kilometrů od pobřeží Floridy, uvedl zdroj z administrativy. Úřady se domnívají, že v oblasti se nachází okolo 3,5 miliardy barelů ropy v relativně mělkých vodách. Průzkum zálivu je dražší, ale malá vzdálenost ke spotřebitelům výdaje snižuje.

Ze střední a západní části Mexického zálivu, kde je těžba povolena, pochází čtvrtina ropné produkce USA, čili téměř půl miliardy barelů suroviny ročně.

Plán na rozšíření těžby u pobřeží USA je součástí širší debaty o balíku zákonů vztahujících se k energetice a klimatickým změnám. Cílem je mimo jiné snížení energetické závislosti Spojených států na zahraničí a snížení škodlivých emisí. Obama už ve svém projevu o stavu unie vyzval k zapojení nových technologií a vyslovuje se také pro nové jaderné elektrárny.

Rozšíření těžby na pobřežní oblasti bylo už tématem republikánů během kampaně před prezidentskými volbami v roce 2008. Obama tehdy prohlašoval, že je pro těžbu za určitých podmínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám