Hlavní obsah

Obama se setkal s dalajlamou

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama se ve čtvrtek sešel s tibetským dalajlamou v Bílém domě, uvedla agentura DPA. Setkání se uskutečnilo přes protesty čínské strany.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Dalajlama hovoří k médiím po setkání s Barackem Obamou.

Článek

"Prezident vyjádřil svou silnou podporu uchování jedinečné náboženské, kulturní a jazykové identity Tibetu a ochraně lidských práv Tibeťanů v Čínské lidové republice," uvedl Bílý dům po schůzce. Obama podle něj také dalajlamu pochválil za jeho nenásilný postoj a snahu o dialog s čínskou vládou. Oba se pak shodli na tom, že je důležité, aby USA a Čína měly pozitivní vztahy a spolupracovaly spolu.

Stanice CNN zveřejnila průzkum, podle kterého jsou pro nezávislost Tibetu téměř tři čtvrtiny Američanů. Čína ale trvá na tom, že Tibet, který okupovala v roce 1950, je po staletí její součástí a návštěvy tibetského vůdce u představitelů západních zemí vnímá nevraživě.

Obama v tomto ohledu loni na podzim vyšel Pekingu vstříc, když se s dalajlamou odmítl setkat před svou návštěvou Číny. Učinil tak jako první americký prezident od roku 1991. Zrušené setkání mu ale vyneslo velkou kritiku. Podle většiny nesouhlasných hlasů prezident Číně ustoupil zbytečně.

Obama se nyní s dalajlamou setkal v mapové místnosti a ne v Oválné pracovně, kde přijímá významné státníky. Také nenásledovala společná tisková konference.

Podle Bílého domu ale Obamovo setkání s dalajlamou vztahy obou zemí nemůže poškodit. "Myslím, že máme s Čínou dostatečně vyspělé vztahy. Můžeme se tak shodovat ve věcech vzájemného zájmu, ale zároveň víme, že dvě země na této planetě se vždy neshodnou na všem, a budou mít tyto neshody," podotkl prezidentův mluvčí Robert Gibbs.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám