Hlavní obsah

Pilot s letadlem záměrně narazil do daňového úřadu v Texasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin
Aktualizováno

Malé letadlo narazilo ve čtvrtek v deset hodin místního času záměrně do sedmipatrové budovy vládního úřadu v texaském městě Austinu. Pilot v něm spáchal sebevraždu. Budovu finančního úřadu si vybral záměrně, ve vzkazu na rozloučenou jej tvrdě kritizoval. Jeden člověk z budovy je nezvěstný, dva lidé byli zraněni.

Článek

Po nárazu byla budova, kde pracovalo 199 lidí, evakuována, ale několik lidí uvízlo ve druhém patře. Budova začala po dopadu stroje hořet a stoupal z ní černý dým, uvedla FoxNews. Dva lidé byli se zraněními převezeni do nemocnice, jeden je nezvěstný.

Podle listu New York Times pilot náraz do budovy nepřežil.

Svědci uvedli, že zahlédli, jak se jednomotorové letadlo řítí na budovu velkou rychlostí a pak zaslechli silnou ránu, píše ČTK.

Do budovy pilot zřejmě narazil cíleně v sebevražedném pokusu. Podle místních médií seděl za kniplem Josef Andrew Stack, který nechal na internetu nenávistný vzkaz, v němž napadal finanční úřad, ale také kritizoval zdravotní politiku, systém daní, pomoc bankám z Wall Streetu i bývalého prezidenta Bushe.

"Až to budete číst, neptejte se s pochybami, proč se to stalo," uvádí se ve vzkazu. "Pravda je prostá, je to komplikované a trvalo to léta. Viděl jsem jednou v definici, že šílenství je opakováním téhož procesu pořád dokola s očekáváním, že náhle bude výsledek odlišný. Nakonec jsem skončil s tímto šílenstvím. Velký bratře z berního úřadu, zkusme něco jiného, vezmi si libru mého masa a spi dobře."

CNN původně uvedla, že pilot jednomotorové čtyřmístné letadlo Piper Cherokee PA 28 ukradl, novější zprávy ale uvádějí, že stroj byl jeho vlastní. Před startem nenahlásil letový plán, vzhledem k dobré viditelnosti ale nemusel.

Ještě před startem měl pilot zapálit svůj dům. Policejní šéf Art Acevedo ale nepotvrdil, že byl zapálení domu a let letadla spolu souvisely. Šetří to jako zvláštní případ.

Kvůli incidentu, když stroj mířil do centra, vzlétly v Houstonu dvě hotovostní stíhačky F-16.

Zasažená budova se nachází vedle kanceláří amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost ale podle agentury Reuters uvedlo, že nešlo o teroristický útok.

Podobná nehoda se přihodila ve středu v severní Kalifornii, kde se malý letoun zřítil na rodinný dům. Havárie si vyžádala životy tří lidí, kteří byli na palubě letounu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám