Hlavní obsah

Slovní přestřelka mezi Obamou a Čínou, vzájemné napětí roste

Novinky, BBC,
Washington/Peking

Americký prezident Barack Obama ve středu před demokratickými senátory uvedl, že je nutné postupovat tvrději vůči Číně, aby otevřela své trhy. Podle něj by se měl vyvolat stálý tlak na Peking, aby zrušil omezení na dovoz některých komodit a vyzval k nastolení reálného kurzu měn. Peking ve čtvrtek postup Obamy tvrdě zkritizoval jako neoprávněný.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

“Naše budoucnost je v tom, že budeme schopni prodávat své produkty po celém světě a Čína je jedním z našich největších trhů,“ zdůraznil americký prezident při projevu k demokratickým senátorům ve Washingtonu. Omezení se týká exportu masa, pneumatik a surovin.

Obama však odmítl zavedení odvetných protekcionistických opatření. Podle něj by byla chybou, neboť by blokovala obchod. USA mají deficit v obchodu s Čínou.

Napětí mezi USA a Čínou se ovšem týká více oblastí. Nejde jen o rovnost při obchodu. Obama opět zkritizoval podhodnocený kurs měn některých zemí, který činí jejich zboží konkurenceschopnější. Nejmenoval však čínský jüan, i když USA opakovaně tlačí na Peking, aby jeho kurs byl reálnější.

 Čína Obamova slova odmítla

Mluvčí čínského ministestva zahraničí Ma Ča-si Obamova slova odmítl a označil je za nepodložená. Sdělil, že obchodní přebytek ve vzájemném obchodu na Čínské straně není způsoben kursem jüanu. Ten je podle něj reálný. Současně uvedl, že Čína neusiluje o obchodní přebytek s USA.

Vzájemné spory zasahují do mnoha oblastí

Spory však nejsou pouze ekonomické, USA vadí porušování lidských práv v zemi a zejména osud Tibetu. Obama se sejda s dalajlamou, přestože to Pekingu vadí a varoval, že to může podrýt vzájemné vztahy. [celá zpráva]

Stále více vadí také cenzura internetu v Číně. Čínským zákonům se musejí přizpůsobovat americké firmy působící v této oblasti. [celá zpráva]

Kontinentální Číně také vadí, že USA prodaly na Tchaj-wan zbraně za 6,4 miliardy dolarů. Čína Tchaj-wan stále považuje za svoji součást. Peking kvůli tomu pozastavil vojenský dialog s Washingtonem. [celá zpráva]

USA také vadí malá ochota Číny omezit emise a nechuť uvalit sankce na Írán kvůli jeho jadernému programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám