Hlavní obsah

Lékaři: museli jsme koupit pilu, abychom mohli dál amputovat

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Haitský prezident René Préval ve středu kritizoval úroveň koordinace při přijímání a distribuci jinak rychlé zahraniční pomoci jeho zemi postižené zemětřesením. Organizace Lékaři bez hranic upozornila, že ve stejný čas, kdy v důsledku nedostatku zdravotnických zásob v péči jejích pracovníků umírali lidé, letadlo s materiálem, které vypravila, bylo opakovaně z letiště v Port-au-Prince odkloněno.

Článek

„Nákladní letadlo Lékařů bez hranic s 12 tunami zdravotnického materiálu včetně léků, chirurgických potřeb a dvou přístrojů na dialýzu bylo od nedělní noci třikrát odkloněno, a to přes opakované ujištění ze strany řízení provozu letiště, že bude moci přistát. Dvanáct tun nákladu v letadle bylo nejdůležitější součástí dodávky, kterou přepravovalo dřívější letadlo se 40 tunami zásob a jemuž bylo zabráněno v přistání již v neděli ráno,“ uvedla organizace ve své zprávě.

Podle ní bylo od čtvrtka z původního cíle v Port-au-Prince odkloněno pět letadel Lékařů bez hranic do Dominikánské republiky. Vezla celkem 85 tun životně důležitých zdravotnických a humanitárních potřeb, které se kvůli tomu nedostaly včas k pacientům.

Zdravotníci bojují s časem

„Ve zdravotnickém středisku Martissant jsme měli pět pacientů, kteří zemřeli v důsledku nedostatku zdravotnických zásob, které vezlo toto letadlo,“ řekl Loris de Filippi, krizový koordinátor Lékařů bez hranic v nemocnici Choscal v Cite Soleil. „Nikdy jsem nic podobného neviděl. Kdykoliv opustím operační sál, vidím velké množství pacientů zoufale žádajících o chirurgickou pomoc. Dnes máme v nemocnici Choscal dvanáct lidí, kteří nezbytně potřebují amputace. Byli jsme nuceni koupit na trhu pilu, abychom mohli v amputacích pokračovat. Bojujeme zde s časem,“doplnil.

Foto: Talia Frenkel-American Red Cross/Handout, Reuters

Životy pacientů vyproštěných ze sutin ohrožují infekce krve a následky odumírání kosterního svalstva, kdy poškozená svalová tkáň uvolňuje toxiny do krevního oběhu, což může vést k selhání ledvin a následné smrti.

Lékaři bez hranic zatím poskytli základní zdravotní péči a první pomoc více než 3000 lidem a provedli přes 400 chirurgických zákroků na pěti různých místech v Port-au-Prince. Jen v nemocnici Choscal provedli od čtvrtka přes 230 operací.

Lékaři bez hranic uvedli, že aby mohli pokračovat v rozšiřování krizové zdravotnické operace na Haiti, bude třeba, aby v nejbližších hodinách v Port-au-Prince přistálo dalších 195 tun materiálu.

Letiště kontrolují Američané

Letiště spolu s dalšími objekty na Haiti jsou pod kontrolou amerických vojáků, kterých do země přijelo podle armádního velení již 11 200. Modrých přileb OSN je podle agentury AP zatím 9100, ke kterým se brzy přidá dalších 3500 mužů.

Podle prezidenta Prévala byla zahraniční pomoc rychlá, ale je špatně koordinovaná. "Když dorazí, otázka zní: kde jsou nákladní auta, která ji převezou, a kde jsou sklady a terminály?" řekl.

          ČTK, BBC

Úřady na Haiti zatím potvrdily 75 000 obětí úterního zemětřesení, ale mohlo by jich být až 200 000. Okolí Port-au-Prince od úterka postihly stovky následných otřesů. Jedno sobotní mělo sílu 5,7 stupně Richterovy škály. Ve středu agentury ohlásily nové, tentokrát o intenzitě 6,1 stupně Richterovy stupnice. [celá zpráva]

Související témata:

Výběr článků

Načítám