Hlavní obsah

Všechny americké jednotky už provázejí do boje roboti

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na počátku války v Iráku a v Afghánistánu využívaly roboty jen speciální jednotky, dnes patří k vybavení všech bojových jednotek USA a jejich nasazení se má i do budoucna rozšiřovat. Nejde už jen o průzkumné, ale i o bojové prostředky. Vše navíc provází podle serveru Register propojení těchto prostředků do počítačové sítě a také software, který pomáhá velení při vyhodnocování a rozhodování.

Článek

Nové údaje o své robotizaci zveřejnila americká armáda společně s programem další modernizace, která bude probíhat v roce 2010. Ta zahrnuje širší dovybavení jednotek malými pozemními roboty SUGV, které budou schopné nasazení v budovách, tunelech a jeskyních.

Zároveň se zvyšuje i palebná účinnost menších jednotek, které mohou být vybaveny 15 střelami s plochou dráhou letu, kterým se přezdívá minikamikaze. Kontejner s těmito naváděnými raketami se vejde i na korbu vojenského džípu typu humwee a malá jednotka tak snadno nahradí dělostřeleckou baterii. Střely se přitom mohou nezávisle navádět i na pohyblivé cíle - sledovat tepelnou stopu nebo laserový mark a zároveň posílat operátorovi obrázky během letu v reálném čase.

Jejich větší bratr Metal Storm je však už vybaven granátometem a pro nasazení je připraveno větší robotické vozítko sloužící k doplňování střeliva a zásob.

Ve vzduchu pak kromě na dálku řízených větších bezpilotních letadel provádějí stále častěji průzkum malá vznášedla Tarantula Hawk. Doplnit je může v blízké budoucnosti i bezpilotní helikoptéra, která se nemusí omezovat jen na průzkum.

Navíc všechny jednotky a zbraně mají být propojeny do sítě, která se bude sbíhat ve velícím centru v počítači Deep Green, což je název projektu odvozeného od Deep Blue, tedy počítače, který byl schopný porazit šachového velmistra. V tomto případě by šlo o systém určený ke strategickému rozhodování s mnohem méně pravidly - válce s nepřítelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám