Hlavní obsah

Romské děti z Česka dělají kanadským učitelům těžkou hlavu

Právo, los

Zaskočeni chováním romských žáků a jejich rodičů jsou učitelé ve školách v Kanadě, kam v poslední době odešly z Česka tisíce Romů. Romské děti se podle kantorů liší od ostatních přistěhovalců tím, že mnoho z nich nejeví o školu zájem a k učení se stavějí vlažně, mnohdy až podezíravě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kanadský deník Toronto Star napsal, že malí Romové vykazují nulovou znalost angličtiny, chabý vztah ke škole a ve srovnání s vrstevníky jiných národností omezené znalosti.

Překvapení učitelé je popisují jako žáky, se kterými se během své praxe nikdy nesetkali. Mnoho z nich prý nezná takové věci, jako je třeba školní zvonek.

„Řada z nich se pere se spolužáky, vykazují malou úctu k učitelům, nedělají domácí úkoly a často i na několik dní nedodržují školní docházku, a to i na základní škole,“ popsal deník nesnáze učitelů.

Zmínil případ, kdy jeden z Romů vysvětlil náhlou absenci své 14leté dcery tím, že už má věk na vdávání, a školu proto nepotřebuje. „Romští rodiče své děti milují, ovšem vzdělání nestojí na jejich žebříčku hodnot vysoko,“ vysvětlil to český tlumočník Jan Rotbauer, který pomáhá Romům v Kanadě vysvětlovat nutnost školní docházky.

Torontský kurátor Paul St. Clair vidí za lhostejností k výuce generační zkušenost: „Nemohli jako děti lepšího vzdělání dosáhnout, a tak se často příliš nestarají ani o vzdělání potomků.“

Romové:  V Česku nás diskriminovali

Toronto Star upozornil, že ve východní Evropě pokračuje zařazování romských dětí do zvláštních škol a dochází k jejich šikanování. Na to si deníku stěžovala Romka, kterou list přestavil jménem Katarína Poljakorová. „To je jeden z důvodů, proč jsme přišli: v Česku se s našimi dětmi nakládalo špatně jen proto, že jsou Romové,“ řekla listu žena.

Její dvě děti, s nimiž do Kanady odešla v roce 2007, nyní chodí do třetí a osmé třídy katolické školy ve Scarboroughu.

„Starší má světlejší pleť, a proto ho nikdo nediskriminoval, ovšem do té doby, než zjistili, že je Rom. Pak ho vyhodili z fotbalového mužstva,“ posteskla si. Pak pochválila Kanadu. „Tady jsou děti přátelské. Všichni jsou přátelští. Je to multikulturní země.“

Se žádostí o azyl odešly z Česka do Kanada tisíce Romů. Země javorového listu kvůli tomu zavedla letos v červenci pro české občany víza.

Reklama

Výběr článků

Načítám