Hlavní obsah

Obama chce zrušit Bushův projekt satelitní špionáže

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa amerického prezident Baracka Obamy chce zastavit kontroverzní program satelitní špionáže, který představil předchozí šéf Bílého domu, Georg W. Bush. S odvoláním na vládní zdroje to v úterý uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Program vyvolával od svého vzniku v roce 2007 značnou nevoli. Demokraté, kteří tehdy byli v opozici, argumentovali, že by mohl vést ke sledování amerických občanů. Program předpokládal, že federální, státní i místní úřady budou mít přístup ke snímkům ze špionážních družic.

Bushova administrativa nestačila projekt uvést do života. Zřídila jen nový úřad, zajistila pro něj kanceláře a začala s přijímáním zaměstnancům. Současná ministryně vnitra Janet Napolitanová chce podle WSJ úřad zachovat. Podle jejích představ má shromažďovat a analyzovat data o možných teroristických aktivitách a dalším orgánům poskytovat informační servis.

Zastánci Bushova projektu argumentují, že úřady na všech úrovních přijdou o nástroj proti možným teroristickým útokům či přírodním katastrofám.

Reklama

Výběr článků

Načítám