Hlavní obsah

Čtyři Američané plánovali raketové útoky v New Yorku

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký federální bezpečnostní úřad FBI ve středu večer místního času oznámil zatčení čtveřice mužů, kteří se v New Yorku chystali vyhodit do povětří synagogu a sestřelit letadla Národní gardy. K tomu chtěli použít protiletadlové rakety Stinger, které se chystali nakoupit u tajného agenta FBI.

Článek

Skupina se chystala s autem naloženým výbušninami zaútočit na židovskou modlitebnu v Bronxu a Stewartovo letiště v Newburghu asi 85 kilometrů na sever od města. Žalobci je viní mimo jiné také ze zločinného spolčení s cílem hromadné vraždy. Hrozí jim tresty vězení 25 let až doživotí.

Všichni čtyři muži se narodili v USA. James Cromitie známý jako Abdul Rahman, David Williams, kterému říkali Daoud a DL, Onta Williams, jinak Hamza, a Laguerre Payen, zvaný Amin či Almondo byli zatčeni, když se od tajného agenta FBI snažili nakoupit protiletadlové střely Stinger a výbušniny.

Jejich zatčení předcházelo vyšetřování trvající rok.

Nesouhlas s afghánskou válkou

Podle prokuratury byl motivací skupiny nesouhlas s válkou v Afghánistánu. Cromitie se s tím svěřil informátorovi FBI loni v červnu, přičemž měl vyjádřit přání za to proti Americe "něco podniknout“.

Od října 2008 se s nimi agent setkával pravidelně v domě, kde bylo ukryto monitorovací zařízení. Skupina chtěla zaútočit v New Yorku a Cromitie po agentovi požadoval zajištění naváděcích střel a výbušnin. Rozhodnutí zaútočit na synagogu padlo minulý měsíc. Skupina mezitím dál budovu stejně jako Stewartovo letiště pozorovala a fotografovala.

New York má stále v čerstvé paměti letadlové teroristické útoky na budovy Světového obchodního centra v září 2001. Starosta města Michael Bloomberg v reakci na středeční zatčení oznámil, že to dokazuje, že bezpečnostní hrozba je bohužel stále živá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám