Hlavní obsah

Model letadla na dálkové ovládání usmrtil dva lidi

Právo, Ivan Vilček, Budapešť
BUDAPEŠŤ

Starší manželský pár přišel v sobotu o život v jihomaďarském městě Öcsény při mezinárodní soutěži leteckých modelářů. Letadlo německého soutěžícího vletělo mezi diváky, dva lidi usmrtilo na místě a další čtyři lidi byli zraněni.

Článek

Model letadla s rozpětím křídel dva metry se stal v průběhu soutěže neovladatelným a v plné rychlosti vletěl mezi diváky. Maketa o o hmotnosti 15 kilogramů dosahovala maximální rychlosti 150 km v hodině.  

"Německý soutěžící je velmi zkušeným modelářem a jezdí se svými modely na soutěže po celém světě," uvedl pro agenturu MTI ředitel závodu Gábor Bíró.

Neštěstí způsobila asi technická závada. Ředitel závodu připustil, že něco pravděpodobně rušilo frekvenci, na níž soutěžící řídil svůj model. "Už v pátek jsme zaznamenali rušení frekvencí a jeden ze soutěžících rozbil svůj model, protože se stal neovladatelným," dodal Bíró.

Na začátku soutěže si každý z modelářů určí svou frekvenci, na níž bude svůj model řídit. Ředitel závodu vyloučil, že by frekvenci mohly rušit mobilní telefony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám