Hlavní obsah

Britský popírač holokaustu dostal tři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Vídeňský soud v pondělí poslal britského "historika" Davida Irvinga za popírání holokaustu na tři roky do vězení. Hrozilo mu až 20 let. Irving v roce 1989 popíral existenci plynových komor a vyvražďování lidí v německých koncentračních táborech. Nepomohlo mu ani, že svou vinu uznal.

Článek

"Když jsem prohlašoval, že v Osvětimi nebyly žádné plynové komory, byla to chyba," řekl Irving o svých výrocích, které z úst vypustil v Rakousku v roce 1989.

Irving na veřejnosti podobná tvrzení říkal často. Když mu říkali, že v Osvětimi zcela jistě plynové komory jsou, tvrdil, že je tam po válce postavili Poláci nebo někdo jiný.

V Rakousku je popírání holokaustu trestné podle zákona z roku 1947. Irvingovi v případě usvědčení hrozí až 20 let vězení, i když se neočekává, že by byl vyřčen tak vysoký trest. Kromě toho je souzen na základě zákona proti znovuoživování nacismu.

Hitler měl Židy chránit

Podle Irvingových tvrzení nic jako vyvražďování Židů neexistovalo. Byly pouze "ojedinělé oběti" a "ojedinělé zločiny", většina vězňů koncentračních táborů podle něj zemřela přirozenou smrtí nebo na nakažlivé nemoci. "Adolf Hitler vychází z Irvingova líčení jako úctyhodný státník, který se vždy staral o Židy a dokonce je chránil," řekl v pondělí před soudem žalobce.

Irvingův obhájce Elmar Kresbach obžalobu relativizoval tím, že jeho mandant kritizovaná prohlášení učinil poprvé před 17 lety a navíc v zemích, kde popírání holokaustu není zločinem.

Historik-samouk Irving byl zatčen loni v listopadu při běžné silniční kontrole na jedné rakouské dálnici, na základě zatykače, který na něho vydali už v roce 1989. Sám se prohlašuje za "umírněného fašistu", od neonacistů sklízí obdiv.

Proces se mu vůbec nezamlouval. "Je to samozřejmě otázka svobody projevu. Myslím, že tento zákon Rakousko do roka zruší," prohlásil před vynesením rozsudku.

Vzhledem množství příspěvků, které porušují pravidla, byla diskuze u tohoto článku zrušena. Čtenářům, kteří chtěli věcně říci svůj názor bez urážek a vulgarit, se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám