Hlavní obsah

V Rusku panuje mráz až - 50 stupňů

– MOSKVA

Rusko zasáhla další vlna mrazů. Rekordní zimu zažil v noci na čtvrtek Irkutsk u Bajkalského jezera. Teploty tady klesly na minus 44 stupně, což je nejméně od roku 1929. V severních částech Burjatska na východ od Bajkalu klesla rtuť teploměru až k minus 50 stupňům.

Článek

V oblasti prudce vzrostl počet požárů, jak se lidé na vesnicích snažili ohřát. Magadanská oblast a poloostrov Kamčatka na východní Sibiři se připravují na mrazy dokonce až 60 pod nulou. Z Magadanu evakuovali odsouzené na jih, protože ve věznicích a táborech prasklo topení.

Překvapivě silná vánice, množství napadaného sněhu a nízké teploty zaskočily i obyvatele Soči na pobřeží Černého moře. Pomrzly vinice i ovocné stromy. Ve vyhlášeném letním rekreačním středisku musí protahovat silnice a opravovat spadlé dráty elektrického vedení. Problémy mají  i delfíni v místním akváriu.

V Murmansku za polárním kruhem zase mráz minus 37 stupňů znemožnil práci v místním přístavu. Na naložení tak čeká například 1,5 tisíce cisteren s naftou určenou pro Západní Evropu a další podobné vlaky stojí na kolejích mimo přístav.

Rusko sčítá ztráty, které mu přinesla lednová vlna rekordně mrazivého počasí, a připravuje se na druhý podobný úder chladu. Teploty v Moskvě už ve čtvrtek klesly k minus 20 stupňům Celsia. Energetici v ruské metropoli proto přešli na mimořádný režim odběru elektrické energie a oznámili, že lednové mrazy jim v rozpočtu na letošní rok udělaly díru ve výši 300 milionů rublů (přibližně stejně korun).

Energetici: příští mrazy zvládneme lépe

Ministerstvo pro regionální rozvoj zase zveřejnilo podobné číslo pro zbytek Ruska, tam lednová vlna mimořádně chladného počasí přišla na 450 miliónů rublů. Energetici sice velké mrazy a s nimi zvýšený odběr energie v domácnostech dokázali dobře zvládnout, za palivo ale museli zaplatit daleko víc, než je v tomto ročním období obvyklé.

Blížící se druhou mrazivou vlnu by mohly rozpočty energetických firem přežít lépe. Podle úředníků z ministerstva místního rozvoje jsou prý už připravené dostatečné zásoby. Moskva v příštích dnech očekává, že rtuť teploměrů klesne na více než 30 stupňů pod nulu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko svírá mráz

Rusko sužují tuhé více než třicetistupňové mrazy. V noci na čtvrtek v Moskvě umrzlo sedm lidí a desítky jich byly hospitalizovány s omrzlinami.

V Moskvě vládne tuhá ruská zima

Mrazy, které před týdnem začaly trápit celé Rusko, neustupují. Po mírném sobotním oteplení přišla do Moskvy druhá vlna silných mrazů. Městské elektrostanice...

Výběr článků

Načítám