Hlavní obsah

Převratný jihokorejský výzkum o klonování byl falešný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Výzkum týmu špičkových jihokorejských vědců, o kmenových buňkách a klonování - který sliboval zásadní objevy - byl ukončen. Jeho výsledky byly označeny za falešné. Oznámila to v pátek Korejská univerzitní komise a nechala se slyšet, že výzkumy světově renomovaného U-Sok Hwanga byly záměrně smyšlené, doktor by měl proto vzít na sebe zodpovědnost a odstoupit ze své funkce.

Článek

Hwang sice nepřipustil, že by jeho výsledky byly podvrhem, nicméně novinářům sdělil, že je mu to líto. " Upřímně se omlouvám lidem, že jsem je šokoval a zklamal, " řekl při odchodu ze své kanceláře. "Odstupuji z postu profesora Soulské národní univerzity," dodal.

Díky zpochybnění části Hwangových pokusů začala komise prověřovat výsledky výzkumu. Kolegové slavného doktora jsou rozčarováni a tvrdí, že Hwang svými vykonstruovanými závěry poškodil jejich pověst. [celá zpráva]

Zfalšováno bylo 9 z 11 buněčných řad

Univerzitní vědci potvrdili, že zfalšováno bylo devět z 11 namnožených buněčných řad, o nichž Hwang v květnovém vydání amerického časopisu Science tvrdil, že je jako první na světě získal klonováním z kmenových buněk lidského embrya.

"Na základě těchto skutečností nemohou být údaje ve studii časopisu Science z roku 2005 nějakou chybou způsobenou prostým omylem. Nemůžeme na ně pohlížet než jako na úmyslný podvrh za účelem zdání, že jde o 11 řad kmenových buněk při použití výsledků z pouhých dvou," prohlásili členové komise.

Vláda pravděpodobně přestane projekt financovat

Hwang trvá na tom, že se mu podařilo vytvořit technologii klonování kmenových buněk, které jsou uzpůsobeny přímo konkrétním osobám. To expertův tým údajně dokázal sloučením dědičného materiálu z kožních buněk pacientů a vaječné buňky bez jádra od dárkyně. Vznikla tak prý embrya v raném stadiu (blastocyty), z nichž údajně výzkumníci získali pro každého pacienta konkrétní linii kmenových buněk. "Zdůrazňuji, že kmenové buňky na míru patří Jižní Koreji, a já to dokážu," řekl Hwang.

Jihokorejská vláda Hwangův projekt finančně podporovala, tudíž je právem z výsledků vyšetření znechucená a oznámila, že bude probíhat šetření a následné obvinění z porušení etiky.

Hwang se také proslavil naklonováním psa, což dokázal jako první na světě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

OSN žádá zákaz klonování

Právní výbor Valného shromáždění OSN přijal v pátek večer rezoluci vybízející členské státy k přijetí zákonů zakazujících takové klonování, které...

Britové naklonovali první lidské embryo

Vědeckému týmu univerzity v britském Newcastlu se podařilo jako prvnímu v Evropě naklonovat lidské embryo. Cílem unikátního pokusu bylo vytvořit léčebné...

Výběr článků

Načítám